Hlavní obsah

Liternetur@: EU? Přece Eva Urbanová!

Novinky, Jakub Šofar, Právo

Schválně jsem minule nic nepsal o našem prolnutí s Evropskou unií, protože takové události se mají popisovat s odstupem. Lidové noviny vyšly 29. dubna s přílohou Nová Evropa a to mě dost zachmuřilo. Vůbec netuším, čím náš vstup (a ostatních 9 zemí) do EU evropský kontinent znovicíruje; spíše naopak - nad Bruselem se přežene přeháňka z rakouskouherského mraku.

Foto: archiv Marek Meluzín

Kroměřížská taneční skupina M Dance crew KM po natáčení v Podzámecké zahradě v Kroměříži.

Článek

Jestli z něj časem zaprší víc, to se teprve uvidí; já osobně bych tipoval, že by se měl pro čurajícího chlapečka připravit neoprenový oblek, protože tahle evropská alchymie pustí hodně vody. A s "Novou Evropou" - to bych byl opatrný. Před lety o ní totiž psal muž jménem Emanuel Moravec. Pokud si vynálezce takového titulku popletl kostlivce s čarodějnicí, tak ať příště raději zavolá Myšpulínovi do Třeskoplesk a poprosí ho o copywriterovskou podporu.

Kdo vynalezl EU...

Večer 30. dubna, poslední den nekolektivizované ČR, jsem prožil návštěvou kina, kde dávali Kill Bill 2 (přestože zrovna v tu chvíli hráli na Císařském ostrově The Levellers). Koupil jsem si k tomu největší možné množství pražené kukuřice s šunkovou příchutí a civěl na Tarantinův film, který není o Evropě. Když jsem vylezl z kina do reality, ihned bylo po amerikánskejch srandičkách.

Napadlo mě, že by klidně za nějakých 100 let mohl nějaký můj pravnuk při písemné práci z dějezpytu fabulovat: Evropská unie je francouzský vynález. O tom dostatečně svědčí pojmenování některých eurovlaků křižujících Evropou - Kardinál RicheliEU nebo Gilles DelEUze nebo Jean TardiEU. A podle inicál je nejevropštějším českým symbolem Eva Urbanová (jak připomněl objevně jeden český rozhlasový redaktor).

Virtuální prostor je sice nedělitelný, ale dnes opustíme historické hranice naší domoviny a navštívíme zemi Dickensovu. Geoff Ryman, v Kanadě narozený spisovatel (od roku 1973 žije ve Velké Británii) se věnuje sci-fi (i když těžko o něm říci, že je v tom tvrdém jádru, spíše solitérní oběžnice). U nás je známý díky časopisu Ikarie, kde byla v roce 1990 otištěna jeho provokativní povídka Ten šťastný den - o světě, kde vládnou ženy, muži jsou v koncentrácích pod dozorem buzerantů (ne homosexuálů). Za experimentální "román" 253 získal Cenu P. K. Dicka.

A právě hypertextově propojené příběhy 253 cestujících v sedmi vagonech jedné soupravy londýnského metra mě znovu donutily přemýšlet o tom, proč u nás tento způsob literatury nefunguje. Ryman stvořil 253 postav, uvádí u nich základní informace a co právě dělají a o čem přemýšlejí. Například ve voze 2 jede pasažér č. 60 Dimitri Belinkov, který společně s Igorem Klimovem (č. 59) pracují ilegálně v Británii...

Reagoval na moji poslední Literneturu pan Karel Franek, že spíše než dabovaně vstupujeme do EU na playback. I tak je to možné vidět, i když E. U. se bez něj obejde. Tak hlavně ať nám fungují mikrofony!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám