Hlavní obsah

Liternetur@

Novinky, Jakub Šofar, sofar@atlas.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas je dobré uvědomit si (a hlavně připomenout si), že čas "můj" je trochu jiný než všech ostatních, že čas pražský není totožný s časem chebským či strážnickým, že čas český neodpovídá zcela přesně času moravskému či horáckému, že čas evropský má trochu jiná pravidla než čas americký nebo australský.

Foto: Beáta Sklářová

Ilustrační foto.

Článek

Že čas není dán jen pravidelným tikotem hodin, krouháním té neuchopitelné kategorie na vteřiny, minuty, hodiny, ale že obsahuje i parametry metafyzické (paměť, zkušenost, rituály, ale i předsudky a mindráky...). Neměli bychom to přijímat tak automaticky (i "automaty", hodinky, které vyrobila v jedné sérii jedna dílna, se nasazením na ruku kohokoliv z nás změní, převezmou část naší duše).

Mám kamaráda, který je ředitelem vojenského námořního muzea v jednom městě na jihu Austrálie. Teď mi nadšeně psal o tom, jak připravuje novou expozici. Prvními, kdo spatřili pobřeží Jižní Austrálie, byli angličtí a skotští námořníci na lodi Investigator; stalo se to r. 1802. Členem této expedice byl i rakouský Moravan Ferdinand Bauer (ten se narodil v r. 1760 ve Valticích, jeho otec byl na zdejším zámku kurátorem) a byl jedním z nejuznávanějších malířů květin, pracoval pro vídeňskou univerzitu - viz např. abc.net.au/navigators).

Ferdinand Bauer se tak dostal na úroveň členů posádky Kolumbových lodí Pinta, Niňa a Santa Maria nebo svity praotce Čecha, o kterém teď tvrdí badatel Třeštík, že nebyl jen historickým přeludem. Tím vzdávám hold moravským mořeplavcům! Teď musím, když jsem se pustil do nadčasového tématu o čase, vybrat ze zákrut internetového molocha také něco nadčasového (a moudrého), ale současně to musí zapadat do moravského soudku.

www.rotrekl.cz/Meditace.htm L. Rotrekl je nadšenec. Miluje především Jižní Moravu, cestování a přírodu. Připravil stránky o Znojemsku, Vranovsku, Břeclavsku a Mikulovsku (o jejich historii i přírodě). Najdete tu i text (vyznání) J. Tomečka Jihomoravský kraj. Součástí stránek je výběr z Meditací (1936) M. Scotta Pecka. Tento americký psychiatr (psychoterapeut) a nekonvenční křesťan je dnes spíše znám jako autor knih (www.mscottpeck.com); i u nás jich několik vyšlo.

Meditace jsou vlastně takovým plánovacím kalendářem pro naši mysl. Třeba - 16. červenec: Čím lépe si uvědomujeme, co se děje, tím těžší pro nás je, abychom se odhodlali jednat. 29. září: Život je to, co se nám přihodí, když jsme plánovali něco jiného. 8. října: Lidé, kteří neřeknou ani slovo, mohou skupině sdělit právě tolik, jako ti nejhovornější. 11. listopad: Pravda nás osvobodí, ale nejprve je nám z toho pěkně zle. A taky míváme otlučená kolena...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám