Hlavní obsah

Lidská tvář jako svítící či pohasínající hvězda. Expresivní portrét stále žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přiloženém materiálu k výstavě malíře Martina Šárovce Stíny hvězd, která je k vidění v táborském Divadle Oskara Nedbala do 30. června, se píše o smyslu současného malovaného portrétu. Jeho význam totiž stále trvá a bude zřejmě trvat i v budoucnu. Tvůrce chápe lidskou tvář jako svítící či pohasínající hvězdu, která má v sobě obsažen určitý hřejivý paprsek, ačkoliv její život již dávno vypršel.

Foto: Jan Šída , Právo

Malíř Martin Šárovec a za ním jeho portrét Goetha

Článek

Ovšem malířství má tu výhodu, že může pomyslně zastavit čas a ono světlo přece jen zachovat na věky věků. Aby to bylo ještě patrnější, zvolil si tvůrce za své modely významné osobnosti napříč historií, jejichž tvář anebo aspoň činy zná téměř každý.

Návštěvník je při vstupu do interiéru galerie ihned konfrontován s expresivitou zobrazených tváří. I v tomto případě se Šárovec nevzdal mírně rozostřeného postimpresionistického výtvarného rukopisu. Jako by se obličeje zjevovaly z mlžného inverzního oparu. Stékající barevné linie vytvářejí syrové šrafování, které ještě více zdůrazňuje zvláštní neuchopitelnost figury, nebo dokonce její snovou přízračnost.

Úsměv herce Franka Silvy, který se proslavil rolí Boba v seriálu Městečko Twin Peaks, je doslova démonický. Podtrhuje to i oranžovorudá barva, kterou tvůrce namaloval jeho rozšklebený obličej.

Co se týče démoničnosti, tak v tomto směru si s ním nezadá portrét herce Klause Kinského v image hraběte Drákuly.

Na opačném pólu pomyslného spektra se skví portrét velkého německého básníka, kterým není nikdo jiný než Johann Wolfgang von Goethe.

A jelikož je výstava v Táboře, městě revolučních tradic, jak se píše ve Švandrlíkově románu Černí baroni, nesmí chybět portrét hejtmana Jana Žižky z Trocnova. Je zobrazen z profi-lu, aby vynikla jeho ostře řezaná tvář. Páska přes oko a bujný vous ho ukazují jako drsného válečníka.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Oskara Nedbala Tábor

Reklama

Související témata:
Divadlo Oskara Nedbala Tábor

Výběr článků

Načítám