Hlavní obsah

Lidé se v Opavě rozloučili se zesnulým mimem Jaroslavem Čejkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S tanečníkem, mimem a také držitelem Ceny Thálie za celoživotní mistrovství Jaroslavem Čejkou se v pátek před polednem rozloučili jeho přátelé, kolegové a další blízcí na Městském hřbitově v Opavě. Rozloučení se odehrálo ve městě, kde Čejka začal svou uměleckou kariéru na půdě zdejšího Slezského divadla. Známý umělec zemřel minulé úterý ve věku 86 let.

Pohřeb mima Jaroslava ČejkyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Obřadu ve smuteční síni opavského hřbitova se zúčastnily zhruba dvě stovky lidí. Květiny a věnce k Čejkově rakvi přinášeli nejen jeho přátelé, ale třeba také zástupci opavské radnice i Slezského divadla Opava.

„I když Jaroslav Čejka již nepůsobil v našem divadle, přesto se rád vracel a diváci ho měli možnost pravidelně potkávat. I díky tomu, že jeho sestra Violetta Tomaníková (Tomaníková - Makešová, pozn. red.) dlouhá léta působila jako členka a primabalerína opavského baletu a vedla zde dětské baletní studio,“ řekla zástupkyně divadla Nikola Kleindorfová.

Jaroslav Čejka se narodil v Ostravě 22. července 1936. Jako tanečník získal největší slávu na jevišti Národního divadla v Praze, kde působil od konce padesátých do poloviny sedmdesátých let minulého století. Mezi jeho nejznámější kreace patřilo mimo jiné imitování slepice, kterou předváděl v televizních estrádách, výborně imitoval také Charlieho Chaplina nebo zpěvačku Tinu Turner.

Foto: ČTK

Mim Jaroslav Čejka.

Zemřel mim Jaroslav Čejka

Kultura

Na svém kontě má ale také zhruba dvě desítky rolí v českých filmech nebo také seriálech. Zmínit lze třeba F. L. Věka, Pana Taua, Kdyby tisíc klarinetů, zajímavé role měl také ve filmové komedii Trhák nebo v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Jaroslav Čejka žil se svou maminkou, která zemřela v roce 2008 ve 104 letech. Na sklonku svého života se kvůli zdravotním problémům držel v ústraní, trpěl mimo jiné Parkinsonovým a Alzheimerovým onemocněním. Zemřel v pražském domově pro seniory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám