Hlavní obsah

Lidé se loučili se Soňou Červenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veřejnost a kolegové se v úterý naposledy loučili s operní pěvkyní a herečkou Soňou Červenou. Od 11:00 se konala pieta na jevišti Národního divadla v Praze, večer se uskuteční pohřeb v Hradci Králové. Obě akce jsou veřejné.

Živě: V Národním divadle probíhalo poslední rozloučení se Soňou ČervenouVideo: Novinky

 
Článek

Soňa Červená zemřela 7. května v Praze ve věku 97 let. Národní divadlo se v úterý pro veřejnost a smuteční hosty otevírá od 10:30, kdy bude možné poklonit se u rakve a položit květinové dary. Samotný pietní akt začíná o půl hodiny později.

Soňa Červená byla s Národním divadlem spjata desítky let. Po sametové revoluci, kdy se vrátila z emigrace domů do Česka, s ním spojila svou kariéru, vystupovala také ve Státní opeře.

Na jeviště ND se vrátila v symbolické pantomimické roli Osudu ve Wilsonově inscenaci Janáčkovy opery Osud (2002). V dalších inscenacích z produkce Opery a Činohry ND pak odehrála přes 250 představení (Zítra se bude…, Věc Makropulos, 1914, Toufar, Krvavá svatba aj.).

Pohřeb výjimečné umělkyně se uskuteční večer v Hradci Králové na hřbitově v městské části Pouchov. Uložení zesnulé do rodinné hrobky na pouchovském hřbitově bude předcházet od 17:00 v katedrále Svatého Ducha v historickém centru Hradce Králové zádušní mše svatá, kterou bude celebrovat královéhradecký biskup Jan Vokál.

Soňa Červená (9. září 1925 Praha – 7. května 2023 Praha)

  • Česká herečka a operní pěvkyně, mezzosopranistka a altistka.
  • Dcera spisovatele a kabaretiéra Jiřího Červeného a Žofie rozené Bergerové. Za 2. světové války skončili oba v koncentračních táborech. Oba přežili.
  • V letech 1945 až 1948 byla vdaná za Františka Slabého, majitele továrny na výrobu čokolády. Emigrovat s ním ale odmítla. Později se nechala rozvést.
  • V listopadu 1948 zatkla StB matku Soni Červené, zemřela ve věznici na pražské Pankráci.
  • Přes pohnutý rodinný osud se věnovala celý život tomu, co milovala. Umění. První divadelní zkušenosti získala v muzikálu Divotvorný hrnec. Hrála rovněž ve filmu. Následně se rozhodla věnovat opeře, v letech 1952–1958 působila ve Státním divadle v Brně. V roce 1958 přešla do Berlína, do opery Unter den Linden.
  • Emigrovala posledním otevřeným přechodem z východního Berlína 4. ledna 1962. Následně zpívala v operách v Západním Berlíně, Kolíně nad Rýnem, Hamburku, Dortmundu, Mnichově, Wiesbadenu, Frankfurt nad Mohanemu, Norimberku, Stuttgartu, Vídni a San Franciscu. Všude tam propagovala i českou hudbu.
  • Po sametové revoluci se vrátila do ČR, kde pokračovala v kariéře, mj. v Národním divadle.
  • 29. září 2022 vystoupila u příležitosti předsednictví České republiky v Radě EU, krátce po svých 97. narozeninách, v Lateránské bazilice v Římě v oratoriu Jana Zástěry Svatá Ludmila jako sólistka v partu sv. Ludmily.
  • Je po ní pojmenována planetka objevená českou astronomkou Lenkou Kotkovou v srpnu roku 1995 na Ondřejově. A to č. 26897, nese jméno Cervena.

Soňa Červená: Dáma, která měla smlouvu se smrtí

Kultura

Zemřela Soňa Červená

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám