Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s Evou Zaoralovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí se lidé ve strašnickém krematoriu loučili s filmovou publicistkou Evou Zaoralovou, dlouholetou uměleckou ředitelkou mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Foto: Profimedia.cz

Kryštof Mucha a Jiří Bartoška

Článek

Rozloučit se přišli Jiří Bartoška, Zdeněk Svěrák, Olga Sommerová, Jiří Macháček, David Ondříček, Jiřina Bohdalová a mnoho dalších.

"Před 29 lety jsme naplnili paragraf 194 trestního zákona o bigamii. Na líbánky jsme odjeli do Moskvy a když už jsme tam byli, tak jsme jim sdělili, že se nadále nehodláme střídat s moskevským festivalem a že od teď bude festival každý rok v Karlových Varech," vzpomínal Bartoška.

"Hodně jsme se toho od sebe naučili. Vzpomínám si, jak ses s plachým úsměvem přiznala k tomu, že tě Barťák naučil slova, které jsi do té doby neznala," dodal.

Uznávaná filmová publicistka se zaměřovala hlavně na francouzský a italský film. V roce 1994 se společně s Bartoškou zapojila do úsilí o obnovení prestiže Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a v roce 1995 se stala jeho uměleckou ředitelkou. Pod jejím vedením se programovému týmu podařilo vytvořit přehlídku srovnatelnou s prestižními světovými festivaly.

Uznávaná filmová publicistka se zaměřovala hlavně na francouzský a italský film. V roce 1994 se společně s Jiřím Bartoškou zapojila do úsilí o obnovení prestiže Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a v roce 1995 se stala jeho uměleckou ředitelkou. Pod jejím vedením se programovému týmu podařilo vytvořit přehlídku srovnatelnou s prestižními světovými festivaly.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo Jiřina Bohdalová, uprostřed Zdeněk Svěrák

Foto: Profimedia.cz

Olga Sommerová

Foto: Profimedia.cz

Jiří Macháček a Helena Třeštíková

Foto: Profimedia.cz

Kryštof Mucha, Jiřina Bohdalová a David Ondříček

Foto: Profimedia.cz

Jiří Macháček

Foto: Profimedia.cz

Jiřina Bohdalová

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Stivínová

Zaoralová pedagogicky působila na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění, kde přednášela filmovou historii. Za svou práci byla vyznamenána Medailí za zásluhy i francouzským Řádem rytířky umění a literatury, na MFF v Cannes získala plaketu za dlouholetou žurnalistickou činnost.

Cenou za umělecký přínos na ni pamatoval před lety i karlovarský filmový festival a v roce 2017 získala Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

Reklama

Výběr článků

Načítám