Hlavní obsah

Letní slavnosti staré hudby odstartuje koncert Véronique Gensové, královny barokní hudby

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královna barokní opery, vynikající francouzská sopranistka Véronique Gensová vystoupí již příští úterý 10. července na zahajovacím koncertu devatenáctého ročníku Letních slavností staré hudby v Divadle na Vinohradech v Praze. Akce potrvá až do 8. srpna.

Foto: archív Letních slavností staré hudby

Véronique Gensová Letní slavnosti staré hudby otevře.

Článek

V programu Královny středomoří se Gensová představí v recitálu z děl autorů spjatých s hudebním děním u francouzského královského dvora v 17. a 18. století. Doprovodí ji soubor Les Ambassadeurs.

V pondělí 16. července do okouzlujícího prostředí Zámku Troja pozve Un Compás. Baskický Euskal Barrokensemble v čele s kytaristou Enrikem Solinísem si tentokrát přizvali sugestivního hráče na setar, Peršana Kiyu Tabassiana.

Čtvrtek 19. července bude v kostele Panny Marie na Slovanech patřit zklidnění a duchovnímu zpytování, k nimž přímo vybízejí chvalozpěvy italského středověku. V programu Mezi nebem a zemí se Tiburtina Ensemble s vedoucí Barborou Kabátkovou spojí s Marcem a Angelou Ambrosiniovými, italskými virtuózy na nyckelharpu, aby přednesli unikátní laudy, oslavné duchovní písně pocházející ze vzácného rukopisu Laudario di Cortona ze 14. století.

Láska a zrada je pak titul koncertu, který se uskuteční v pondělí 23. července v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě.

Polská Orkiestra Historyczna s Martynou Pastuszkou ve čtvrtek 26. července v kostele sv. Šimona a Judy provede návštěvníky mořskou bouří do bezpečí středomořských přístavů, kde působili významní barokní skladatelé. Název La Tempesta di Mare poukazuje na skutečnost, že diváci navštíví Vivaldiho Benátky, ale také Scarlattiho Palermo či Neapol.

Program Barocco napoletano v pondělí 30. července zavede ze Zámku Troja do křivolakých uliček staré Neapole plných hudby barokních skladatelů Falconieriho, Da Noly či Trabaciho.

Vyvrcholením Letních slavností staré hudby bude ve středu 8. srpna večer s názvem Evropa galantní. V koncertním provedení opery Andrého Campry L’Europe galante bude možné slyšet poprvé společně hrát Les folies françoises v čele s Patrickem Cohën-Akeninem a Collegium Marianum pod vedením Jany Semerádové, kteří připomenou současné Evropě, jak tanec a láska kdysi evropské národy spojovaly a jak by mohly spojovat znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám