Hlavní obsah

Letní scénu Biskupského dvora zahájí statečný kovář Mikeš

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební pohádkou O statečném kováři zahájí v pondělí letošní letní scénu Biskupského dvora pod věžemi Petrova Městské divadlo Brno. V prostředí, kde jsou součástí jeviště historické budovy a vlastně i věže chrámu sv. Petra a Pavla nad ním, přinese letos jako první představení světovou premiéru známé pohádky O statečném kováři.

Foto: Miroslav Homola

Stanislav Moša (vlevo) s autorem hudby k novému muzikálu O statečném kováři Petrem Ulrychem.

Článek

Už v roce 1983 ke slavnému filmovému zpracování příběhu Boženy Němcové s Pavlem Křížem v hlavní roli napsal filmovou hudbu Petr Ulrych, který se pod hudbu v divadelním podání podepisuje i letos.

„My pohádku nyní uvádíme v nové podobě. Divadelní verzi, ve které nebude chybět nic ze známého příběhu, vytvořili Igor Ondříček a Klára Latzková. Ve spolupráci s Petrem Ulrychem tak vzniká starý příběh v novém hávu, který ovšem zachovává poetiku původního pohádkového vyprávění. Diváci se mohou těšit jak na nezapomenutelné melodie známé z televizní obrazovky, tak na nové písně Petra, který patří ke stálým a dlouholetým spolupracovníkům našeho divadla,“ uvedl k novému pohádkovému muzikálu ředitel MdB Stanislav Moša.

O tom, že divadlo nedokáže nic porazit a štěstí přeje připraveným, byli po celou dobu karantény přesvědčení nejen v městském divadle či v Divadle Bolka Polívky, které na „Biskupáku“ vystřídá soubor z Lidické od 20. července do prvního srpna, ale i producent letos již jedenáctého ročníku Léta na Biskupském dvoře Jiří Morávek.

Pro 500 diváků

„Od počátku jsme věřili, že se hrát bude. Nic jiného nám ani nezbývalo. Vždyť vytvořit letní scénu v tomto historickém prostředí je náročná akce, která se připravuje měsíce dopředu. Jen stavba hlediště pro sedm set diváků trvala zhruba tři týdny a šlo v podstatě ruční práci, protože do těchto prostor není možní vjet s žádnou technikou. Samozřejmě, že jsme v přípravách počítali s několika variantami vzhledem ke karanténním problémům, které se dotýkají nás všech. I nyní je scéna připravena tak, aby bylo možné hrát v souladu s předpisy, které se koronaviru dotýkají. Naštěstí to ale vypadá tak, že už od pondělí 8. června se již bude hrát pro 500 diváků, později, doufám, zaplníme hlediště celé,“ popsal Právu peripetie vzniku oblíbené letní scény Jiří Morávek, ředitel agentury Snip & CO.

Dvůr už ožil zkouškami i tentokrát neveřejnou generálkou příběhu se scénou od Jaroslava Milfajta. V hlavních rolích se předvedou Aleš Slanina a princezna Eliška Skálová. Mimo Statečného kováře, který se bude v první fázi hrát denně až do 12. června, nabídne městské divadlo i další tituly. Věhlas scény pod širým nebem se už dávno dostal i do Prahy a také letos se už ozvala některá pražská divadla s tím, že by ráda pod Petrovem rovněž předvedla svůj kumšt. „Zatím neprozradíme, kdo to bude, ale diváci se mají skutečně na co těšit,“ dodal Jiří Morávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám