Hlavní obsah

Letní paskvil na italskou notu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní období a touha některých producentů, skladatelů a interpretů vytěžit z lidské bláhovosti kapitál přivedla na svět další hudební paskvil. Italský zpěvák Davide Mattiolli je podepsán pod sólovým albem Made In Italy. V podtitulku je vepsáno "Ještě lepší italské hity teď rozdává Davide, hlavní hvězda DaMiChi." S projektem DaMiChi přišel loni Michal David.

Foto: L. Prošek - Archiv MDM
Článek

Českému skotačivci Michalu Davidovi asi muselo zaskočit, když si tohle přečetl. Debutová rok stará deska Největší italské hity seskupení DaMiChi se přece prodává na jeho jméno. Stojí to tak na webových stránkách vydavatele i v týdenních žebříčcích prodejnosti. Navíc lze o jeho pěveckém vůdcovství v konkurenci dvou zbylých kolegáčků (tou třetí je vedle Mattiolliho zpěvule Chiara Grilli) sotva pochybovat.

Co je na desce Made In Italy špatného? Vlastně nic, nikomu neškodí, podíváme-li se však na věc pohledem kritickým, je špatně všechno. Třeba Davideho tuctový vokál (o němž si lze v bookletu přečíst, že je šarmantní), který se hodí na možná padesátou pozici soutěže Česko hledá SuperStar. Polyká koncovky, intonačně je na štíru, pozdě nastupuje. Ale zase je to Ital jako Brno. Co na tom, že to při jeho zpěvu vypadá, jako by se měl každou chvíli definitvně zalknout.

Ku pomoci si snad proto přizval vokalistky Ivetu Bartošovou, Ilonu Csákovou a Kláru ze skupiny Holki. Ty první dvě se vypjaly k poměrně čisté práci, byť jim také nejde moc pod kůži. Klára z Holek ovšem svým kníkáním potvrdila, že česká pop music je otevřená i holkám v domácnosti.

Třináct notoricky známých skladeb z italské ligy dokázal "studiový mág" Pavel Větrovec ml. opatřit mimořádně prostoduchým hudebním doprovodem, dobrým tak pro diskotéku ve Středním Chytříně.

Kopie kontra originál

Warner Music vydávají v těchto dnech výběr nejslavnějších skladeb dalšího Itala, tentokrát opravdového zpěváka Al Bana Carrisiho. Některé jeho kousky bídně přezpíval i Davide, to jen tak na okraj. Srovnání obou počinů vyhlíží, jako byste se v krámě rozhodovali mezi čerstvým voňavým rohlíkem a týden starým pečivem na strouhanku. Aby bylo jasno: voňavý rohlík je Al Bano Carrisi.

Anketa

Vadí vám nahrávky, jaké produkuje Davide?
Ano
31,1 %
Ne, líbí se mi
33,2 %
Jsou mi jedno
35,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 289 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám