Hlavní obsah

Letní filmovou školu navštívilo pět tisíc lidí

Právo, kul, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní, 46. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti, který skončil v noci na čtvrtek, si nenechalo ujít 5000 akreditovaných návštěvníků. Výroční ceny Asociace českých filmových klubů, která festival pořádá, letos dostali spisovatel a scénárista Vladimír Körner, in memoriam polský režisér Andrzej Wajda, jeho životní partnerka a dlouholetá spolupracovnice Krystyna Zachwatowicz-Wajdová, německá herečka Hanna Schygullová a zástupce filmových klubů Radek Pernica.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Debata s tvůrci filmu Havel.

Článek

Podle programového ředitele festivalu Jana Jílka se Uherské Hradiště stalo ostrovem kultury, normality a přemýšlení o filmech a o umění. „Projekce probíhaly opravdu bez problémů. Bylo vidět, že lidé, kteří přijeli, si toho váží a jsou rádi, že se můžou dívat na filmy, sdílet zážitky, sedět v kině. Emoce v hledišti byly trošku jiné než v minulých ročnících,“ řekl.

Letní filmovou školu slavnostně zakončila premiéra filmu Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy. Do kin se nový Slámův film dostane v září. Černobílý snímek zachycuje proměnu malé obce na česko-rakouském pomezí od konce 30. do počátku 50. let minulého století. Podnětem pro vznik filmu byl poválečný masakr v Tušti v oblasti Vitorazska na jihu Čech, kdy při divokém odsunu Němců partyzáni koncem května 1945 zabili 14 lidí.

Anna Geislerová dávala lekce filmu na Letní filmové škole

Kultura

„Je to svébytný film, příběh, dramatické vyprávění. Studoval jsem podklady, mluvil s pamětníky, ale není to rekonstrukce. Je to pouze silná inspirace tím příběhem, který si to podle mě zaslouží,“ řekl k filmu jeho scenárista Ivan Arsenjev.

Na Letní filmové škole diskutoval Bohdan Karásek, prostor měly i děti

Kultura

Jednu z titulních rolí, Martu Liškovou ztvárnila herečka Barbora Poláková. „Mluvila jsem jenom německy, ještě v dialektu, takže jsem se docela dopředu snažila učit správnou výslovnost. Je to postava, která žila. Mám za sebou silný okamžik, kdy jsme stáli na místě, blízko od kterého opravdu zemřeli lidé, kteří tam byli. Viděla jsem tam to (její) jméno, byl to pro mě strašně silný okamžik,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám