Hlavní obsah

Letní festivaly 2021: Které letos proběhnou a na které si budete muset počkat?

S rozvolňováním protiepidemických opatření v oblasti kultury se na léto chystají také hudební a filmové festivaly. Mnoho z nich organizátoři minulé léto rušili či přesouvali na rok 2021, ani letos se ale část z nich neuskuteční. Které festivaly, kdy a za jakých podmínek se v létě uskuteční, najdete zde.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější festivaly patří v Česku zejména festivaly rockové. Jedním z nich je i krkonošský festival Keltská noc, v pořadí již 16. ročník je naplánovaný na 5. až 7. srpna. Mezi interprety se představí Tři sestry, slovenští Horkýže slíže, Vypsaná fixa, Alkehol, Wohnout či Trautenberk.

Rockovou, metalovou a punkovou scénu nabídne festival The Legends Rock Fest, který proběhne 23. a 24. července. Letos se ale akce nově přesouvá do prostor Areálu Zahrada v hořické městské části Libonice. „Jaká budou v tu chvíli platná hygienická pravidla a nařízení, bude zřejmě známo až těsně před festivalem. Dá se však očekávat, že bude omezena kapacita účasti. Pro jistotu jsou tedy k dispozici jednodenní i dvoudenní vstupenky,“ píší organizátoři na svých oficiálních stránkách.

Symbolem léta budou malé festivaly

Kultura

Rockový festival Holba Rock na Grilu se uskuteční 23. – 24. července na letišti Kylešovice v Opavě. Kapacita festivalu je omezena na 5 000 návštěvníků a v prodeji je pouze dvoudenní vstupné. Vystoupí Arakain, Dymytry, Traktor, Tublatanka a další. Festival Krásný ztráty Live zase uvede české legendy, jako jsou Michal Prokop a Framus Five, Pražský výběr nebo Krausberry v termínu 13. - 14. srpna.

Štěrkovna Open Music 2021 přivítá návštěvníky v termínu 29. až 31. července na novém místě Landek Park v Ostravě-Petřkovicích. Z interpretů se představí Ewa Farna, účastník letošní Eurovize Ben Christovao, Michal Prokop & Framus Five, Tata Bojs, Horkýže slíže, Tomáš Klus i Jaroslav Uhlíř. „S ohledem na povolenou kapacitu budeme doprodávat jen omezené množství vstupenek. Případní zájemci by neměli váhat. Nakoupit mohou prostřednictvím webu festivalu. V nabídce od 1. června budou i jednodenní vstupenky," uvedl jeden z pořadatelů Matěj Ostárek.

Festival Štěrkovna se letos uskuteční v areálu Landek Park v Ostravě

Kultura

Fanoušky elektronické taneční hudby potom jistě potěší festival Beats for Love, který proběhne 30. a 31. července v Ostravě.

Milovníci vážné hudby ocení Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Letošní jubilejní 30. ročník v novém termínu od 4. do 18. září přinese více než 16 koncertů. Návštěvníci uvidí legendu opery Plácida Dominga, houslistku Leticii Morenu, jazzového bubeníka Billyho Cobhama i mladé talenty z tuzemska i zahraničí. Festival také připomene výročí významných skladatelů.

Se vším všudy ne, alternativy ano

Nejistota ohledně letních hudebních festivalů nepanuje jen u organizátorů, ale také návštěvníků samotných, kteří se v podmínkách a nařízeních spojených s covidem-19 často nevyznají.

„Lidé volají do našeho call centra a zjišťují, jak v reálu budou pravidla fungovat. Pro kulturní a sportovní odvětví je určitě dobře, že vláda přichází s dalším rozvolněním, ale bohužel je poměrně matoucí,” říká Tomáš Nejeschleba, ředitel společnosti Enigoo, která se zabývá vstupenkovými systémy na kulturních a sportovních akcích.

„Negativní test bude stačit maximálně 3 tisícům návštěvníků, zbytek musí být plně naočkovaný nebo po prodělání koronaviru. Jak ale spravedlivě určit, kdo může přijít jenom s testem? To nyní řešíme s organizátory různých akcí, někteří zvolí zřejmě prodej vstupenek zvlášť pro očkované a zvlášť pro neočkované s testem,“ dodává.

Některé festivaly se tak pro letošní rok rozhodly nabídnout návštěvníkům různé alternativy.

Například největší festival drum and bass hudby Let It Roll nabízí alternativu v podobě bezpečného Save The Rave mejdanu s omezenou kapacitou 5000 návštěvníků. Ten proběhne v pátek a sobotu 6. a 7. srpna v areálu letiště Milovice. Celý event bude v rámci protiepidemických opatření rozdělen na 2 stejně velké sektory BLUE a RED. Na místě se budou muset návštěvníci prokázat potvrzením o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testem.

Festival Mácháč 2022 po dvou letech opět roztančí

Festivaly

Také Rock for People se přesouvá na rok 2022, své fanoušky ale na holičkách nenechá. Alternativou bude Rock for People Hope, který proběhne ve dnech 13. až 14. srpna 2021 v areálu královéhradeckého Festivalparku, a to hned na třech stagích.

Festival České hrady.cz na letošní léto přichystal „light“ verzi festivalu. „Light bude v tom, že proběhne jen na dvou místech a divácká kapacita bude limitovaná aktuálními nařízeními státu,“ přiblížili organizátoři. Festival Hrady CZ – LIGHT tak proběhne v Hradci na Moravicí v termínu 20. – 21. 8. a na Bezdězu 27. – 28. 8.

Festival Hrady CZ 2022: Vystřídají se ti nejlepší čeští a slovenští umělci

Festivaly

Heavy-metalová klasika Brutal Assault, konající se každoročně od roku 1996, rovněž nabízí menší verzi festivalu. „Chystáme malou verzi Brutal Assaultu stejně jako v minulém roce. Letos akce dostane jméno podle původního jména Josefova - JOSEFSTADT. Těšit se můžete na desítky extrémních kapel ve třech srpnových dnech 12. - 14. 8. 2021,“ uvedli organizátoři.

Naopak vůbec letos nebudou festivaly Benátská!, Colours of Ostrava, Mighty Sounds, Hip Hop Kemp a Rock for Churchill.

Filmový festival Karlovy Vary

Nejznámější filmový festival České republiky v Karlových Varech se uskuteční i letos v létě, nicméně v jiném termínu. Již 55. ročník festivalu se organizátoři rozhodli přesunout na srpen. Konkrétně lázeňské město svátek filmu pohostí ve dnech 20. až 28. srpna. Obyčejně se festival koná v sedmém měsíci, od 1. do 9. července.

MFF Karlovy Vary začne 20. srpna, chystá novou internetovou platformu

MFF KV

„Jsme přesvědčeni, že posun nám nabídne lepší možnost uspořádat tuto kulturní akci tak, aby svým rozsahem byla co nejbližší podobě, na jakou jsou naši diváci a návštěvníci zvyklí,“ uvádějí organizátoři.

Samozřejmostí je bezpečnost a dodržování hygienických podmínek. „Doufáme, že v průběhu následujících měsíců dojde k významnému rozšíření vakcinace a díky tomu zvládnutí pandemické situace tak, aby bylo možné uspořádat karlovarský festival v maximálně bezpečné formě pro jeho hosty a návštěvníky. Jsme pochopitelně připraveni dodržet všechna platná opatření,“ říká prezident MFF KV Jiří Bartoška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám