Hlavní obsah

Lékař našel ve věcech po otci kresbu da Vinciho

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Neznámou kresbu Leonarda da Vinciho objevil při přehrabování velmi starých věcí po otci penzionovaný francouzský lékař.

Foto: Profimedia.cz

Leonardo da Vinci: Umučení svatého Šebestiána

Článek

Kresba Umučení svatého Šebestiána je po více než patnácti letech vůbec prvním nalezeným dílem renesančního mistra, oznámila francouzská aukční síň Tajan, kam muž přinesl k posouzení celkem čtrnáct nezarámovaných kreseb.

Šéf sekce obrazů starých mistrů byl prý toho dne ve spěchu, ale zmíněná kresba ho od prvního pohledu zaujala natolik, že ji dal k posouzení dalším odborníkům, kteří jako autora určili da Vinciho.

Poukázali přitom na to, že kresba je dílem leváka a že na zadní straně jsou vědecké nákresy týkající se optiky, jíž se legendární umělec a vynálezce zabýval.

„Autorství je vcelku jednoznačné. Je to ale ohromující objev,“ nechala se podle britského deníku Daily Mail slyšet Carmen Bambachová z Metropolitního muzea umění v New Yorku, jež kresbu prohlížela.

Cena skoro půl miliardy

Dílo je podle ní jednou ze tří známých studií ke ztracenému obrazu svatého Šebestiána.

Kresba oceněná v přepočtu na 407,5 miliónu korun půjde do dražby příští rok.

Nálezce, který si přeje zůstat v anonymitě, podle listu The New York Times po zjištění hodnoty kresby reagoval následovně: „Jsem velmi potěšen. Ale mám v životě jiné zájmy než peníze.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám