Hlavní obsah

Leica Gallery: Zvláštní znamení tramping

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Leica Gallery připravila na léto výstavu Libora Fojtíka Trampové, která potrvá do 12. září. Autor se věnuje především dokumentární či aranžované fotografii a kromě reportáží z různých zemí se zabývá také mapováním subkultur či jejich proměnami ve společnosti.

Foto: katalog výstavy

Údolí řeky Sázavy, spolu s Vltavou a Kocábou kolébka trampingu v ČR (Trampové © Libor Fojtík).

Článek

Jednou z těch nejvýznamnějších je právě trampská subkultura, která měla a má v našich zemích významnou roli. Dalo by se dokonce říct, že vždy velmi citlivě reagovala na politické a sociální změny. Čím víc se utahoval šroub totality, tím víc se tramping rozmáhal, protože lidé toužili uniknout do takzvané víkendové emigrace. Někteří sociologové dokonce tvrdí, že tramping v této podobě je výhradním specifikem české a slovenské společnosti.

Toho si byl autor zřejmě dobře vědom, takže se na snímcích snažil akcentovat některé signifikantní znaky vandráků, tuláků či čundráků, jak se jim také říká. Jedním z nich je takzvaná ueska nebo usárna, legendární torna z výzbroje americké armády s výraznými písmeny U a S na vrchním dílu. Tu čeští trampové milují natolik, že si ji jeden z nich nechal vytetovat na záda, což návštěvník uvidí i na vystaveném barevném snímku.

Další typický znak představuje americká zelená vojenská bunda. I tu spatří návštěvník výstavy na několika fotografiích a v několika formách. Má ji i bendžista, kreslíř a tramp Marko Čermák, kochající se na fotografii krásami přírody.

Dalším specifikem naší trampské scény byl i obdiv ke kovbojské image, vzniklé z prvorepublikového okouzlení Rodokapsy. Také kostkované košile, červené šátky, širáky či košile s třásněmi neunikly bystrému oku fotografa. Stejně jako fragmenty výstroje ze skladů bývalé československé lidové armády.

Aby tvůrce nezabředl do fádnosti, všímá si také určitých pikanterií, které vizualitu vystavených děl ozvláštní. Je to například rohatá kravská lebka. Ta se normálně dává v osadách na totemy. Ovšem na výstavě ji uvidíme pověšenou v chodbě panelákového bytu. Stejně bizarně vypadá tramp v učebnicovém kostýmu, sedící místo ve vlaku na vysokozdvižném vozíku.

Snímky Libora Fojtíka ukazují, že tramping je stále živoucí fenomén a stále proniká všemi společenskými vrstvami.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám