Hlavní obsah

Legenda Devíti křížů audioknižně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý z nás nejednou projížděl anebo se i zastavil na odpočívadle s benzinovou pumpou na 168. kilometru dálnice D1 zvaném Devět křížů ve směru na Prahu s hotelem Annahof. Ovšem dozajista ne každý se zajímal o legendu, která je s tímto místem spjatá a která z pohledu novodobé mystiky stojí za nejednou dopravní nehodou, k níž zde došlo.

Foto: One HootBook

Obal audioknihy

Článek

Tím, koho pradávné tajemství zaujalo, je slovenský spisovatel Roman Kulich, autor románu jednoduše nazvaného Devět křížů. Právě získal svou audioknižní podobu v českém překladu Roberta Pilcha a v podání Kryštofa Rímského.

Autor svou knihu rozdělil do dvou proplétajících se časových rovin. V první, současné, představí čtyřčlennou rodinu z podtatranské Štrby. Otec Adam se momentálně nachází v nezáviděníhodné situaci, kdy se jeho žena Veronika dozvěděla o jeho jednorázové nemotorné nevěře a trestá ho odcizením a chladem. V románu jsou i dospívající dcera a autistický syn a celá rodina vyráží na výlet do brněnské zoo.

Děsivá legenda ze starých časů

Cestu jim krátí otec vyprávěním dávného příběhu, který se v roce 1540 skutečně odehrál u Devíti křížů. Tehdy tam zhrzený milenec za pomoci svého kamaráda zmasakroval svatební průvod, který se vracel z nedalekého kostela a nevěstou byla jeho milovaná dívka. Ta kvůli intrikám nevydržela čekat, až se její nastávající vrátí z ciziny, a provdala se za jiného chlapce z vesnice. Nešťastnou náhodou se i ona, která měla být jako jediná ušetřena, stala spolu s ostatními svatebčany obětí masakru.

Podle legendy byla pochována pod největším z křížů, přičemž mniši z nedalekého kláštera přicházeli pravidelně místo hrůzného činu znovu vysvětit, což se stalo naposled v roce 1987.

Legenda má své skutečné historické základy. Kulich pochopitelně využil autorské licence a příběh pojal do jisté míry po svém, což mu neubírá na působivosti a důvěryhodnosti. Lze snad vytknout jeden rušivý nedostatek. Styl, jakým je historický děj líčen, je místy poněkud popisný a používání termínů jako pozitivní, nekompromisní či zrealizování plánu dosti narušuje dobovou atmosféru, v níž se odehrává.

Trochu popisně místy působí i naznačené vztahy v Adamově rodině v současné části děje. Následuje ovšem překvapivá pointa, která dodává audioknize v přesvědčivém podání Kryštofa Rímského další rozměr.

Sedm manželů Evelyn Hugo. Letní hollywoodský audioromán na dovolenou

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám