Hlavní obsah

Lednicko-valtická hudební přehlídka se v druhém ročníku rozšíří

Světoznámý Pavel Haas Quartet odehraje 30. září zahajovací koncert druhého ročníku Lednicko-valtického hudebního festivalu. Oproti loňsku se přehlídka značně rozroste. Premiérový ročník tvořily dva koncerty, které navštívila tisícovka lidí. Letos již bude koncertů osm. Na závěrečném zahraje Filharmonie Bohuslava Martinů s violoncellistou Jiřím Bártou. O programu informovala za pořadatele Simona Andělová.

Foto: Profimedia.cz

Lednicko-valtický hudební festival se koná v památkovém areálu, který je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Na snímku zámek Lednice.

Článek

Záměrem zakladatele a ředitele festivalu, houslisty Jiřího Partyky, je navázat na odkaz rodu Liechtensteinů, který v podobném termínu pořádal slavnosti a hony. Zval tehdy na svá panství hudební soubory z Vídně a Brna. Partyka chce z Lednicko-valtického areálu, plného památek a hojně navštěvovaného turisty, znovu udělat kulturní centrum regionu.

Jednotlivé festivalové koncerty pořadatelé zasadili například do Zámecké jízdárny v Lednici a Zámeckého divadla ve Valticích. Hrát se bude i v kostelech v Poštorné a Valticích, ale také v Dianině chrámu, což je romantická stavba parafrázující římské triumfální oblouky. Zazní tam Serenáda c-moll, kterou Wolfgang Amadeus Mozart zkomponoval na objednávku pro tehdejšího držitele liechtensteinského panství Aloise I.

Festivalu se zúčastní Janáčkův komorní orchestr, PhilHarmonia Octet Prague, komorní orchestr Barocco Sempre Giovane a řada sólistů.

Partyka již nyní plánuje třetí ročník festivalu. Chtěl by se zaměřit na skladby vídeňského klasicismu, které zněly ve Valticích a Lednici na začátku 18. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám