Hlavní obsah

Labská filharmonie zahajuje provoz

Právo, ČTK, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu bude zahájen koncertní provoz v Labské filharmonii v německém Hamburku. Budova se stane novou dominantou přístavního města. Jeho představitelé přitom předpokládají, že přispěje i k nárůstu turismu. Jen v první polovině letošního roku by podle odhadů mohlo koncerty v ní navštívit zhruba půl miliónu lidí.

Foto: Daniel Reinhardt, ČTK/AP

Střecha Labské filharmonie připomíná rozbouřenou hladinu Severního moře.

Článek

Stavba Labské filharmonie začala v roce 2007 a podle původních plánů měla být dokončena v roce 2010. Průtahy a následný právní spor o povinnosti nést náklady ale vedly k zásadnímu zpoždění.

Z uvedených důvodů vzrostla také cena budovy. Celkové náklady dosáhly v přepočtu 23,4 miliardy korun, přičemž město Hamburk zaplatilo 21,3 miliardy korun. Původně měla stát 77 miliónů eur (dvě miliardy korun).

Střecha Labské filharmonie připomíná rozbouřenou hladinu Severního moře. Interiér zahrnuje zejména koncertní sál pro 2100 posluchačů, z nichž žádný nebude sedět dále než 30 metrů od hudebníků.

V bílém sále s rychle stoupajícími řadami šedých čalouněných křesel jsou také varhany s 4765 píšťalami. Stavba, která je více než 100 metrů dlouhá a v nejvyšším bodě 110 metrů vysoká, má i hotel s 244 pokoji, více než 500 parkovacích míst a menší koncertní sály nebo restaurace.

Unikátní jsou podle stavitelů dvaaosmdesát metrů dlouhé obloukovité jezdící schody, které návštěvníky vozí do nitra budovy.

V budově má své stálé sídlo Orchestr Labské filharmonie Severoněmeckého rozhlasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám