Hlavní obsah

Kytarista Marc Ribot se vrací ke kořenům, vystoupí s varhaníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký kytarista Mark Ribot patří k nejvýznamnějším představitelům newyorské avantgardní scény. Pravidelně spolupracoval zejména s Johnem Zornem a s lidmi okolo jazzových souborů The Longue Liazards / Jazz Passengers. V pražském Paláci Akropolis se 26. dubna představí v triu The Jazz-Bins, jehož zvuku dominují Hammondovy varhany.

Foto: Rachot

Marc Ribot

Článek

Ribot se hlavně podílel na projektech Johna Zorna, zejména řadě Filmworks věnované svérázným úpravám filmových melodií nebo na deskách v řadě Dreamers. Objevil se však i v elektrické podobě Zornovy skupiny Masada a na Zornově festivalu.

Nejznámější je jeho účinkování ve skupině Toma Waitse, jejíž zvuk pomohl změnit na deskách Rain Dogs, Frankie Wild Years nebo Mule Variations, a ze spolupráce s Robertem Plantem a Alisson Kraus na desce Raising Sand, která dostala cenu Grammy.

Doprovázel však i Laurii Anderson na desce Red, natáčel s titánem amerického industriálu a undergroundu Foetusem a doprovázel i beatnického básníka Allena Ginsberga. O šíři jeho záběru svědčí, že se věnuje i soudobé vážné hudbě, a doprovázel dokonce písničkáře Elvise Costella.

Ribot se však dlouho věnoval i jazzu, hrál v The Longue Lizards a pak doprovázel na sólové dráze i její dva členy – saxofonistu a herce Johna Lurieho a pianistu Evana Lurieho – a působil v kapele The Jazz Passengers navazující na The Longue Lizards. Doprovázel však i Norah Jones nebo Dianu Krall.

Zornův maraton nabídne plejádu hvězd

Kultura

Naštvaný Marc Ribot přijede s rockovým triem Ceramic Dog

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Palác Akropolis

Může se vám hodit na Zboží.cz: Glad Rag Doll - Diana Krall [CD]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám