Hlavní obsah

KVÍZ: Non stop, Knoflíky lásky, Hurikán – znáte československé hity z osmdesátek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Snad všichni ji znají, i když řada lidí jí nemůže přijít na chuť. Řeč je o československé populární hudbě 80. let minulého století. Přes to, že tehdejší hity vznikly v době komunistické totality, přežily pád režimu a některé z nich hrají rádia i televize dodnes. Jak dobře si na ně pamatujete vy?

Foto: Vendula Svobodová

Dlouhohrající desky s československou populární hudbou z 80. let minulého století

Článek
1. Jak se jmenuje skladba Michala Davida, která začíná slokou: Dostal jsem právě písemný vzkaz, prý se mnou dlouho ztrácela jen čas. Uteče spousta vody v řece, než ji zas potkám v diskotéce?
Foto: Michaela Feuereislová
2. V letech 1984–1985 nahráli Iveta Bartošová a Petr Sepeši debutové album Knoflíky lásky. Která z následujících písní na něm nebyla?
3. Začátkem osmdesátek se stala velkým hitem skladba Holky z naší školky, kterou nazpívali Petr Kotvald a Stanislav Hložek. V původním textu se objevila řada dívčích jmen, které z následujících tam zaznělo?
Foto: Vendula Svobodová
4. Pamatujete si refrén písně Ráno jedu dál, která se stala jedním z nespočetných hitů Karla Gotta? Dokážete ho doplnit? Ráno jedu dál, mě čeká další sál a tam rozjedeme znova ten velkej seriál. V něm všechny díly jsou, jak jedno velký show...
Foto: Petr Hloušek, Právo
5. Peter Nagy nazpíval hned na začátku své kariéry píseň, která vehnala slzy do očí nejen fanynkám, ale i mužským posluchačům. Jak se jmenuje dívka, o které zpíval, že mu vydechla v náručí?
Foto: Milan Malíček, Právo
6. Píseň Sladké mámení v podání Heleny Vondráčkové znají díky filmu S tebou mě baví svět příslušníci všech generací. Kdo jsou ale její autoři?
7. V roce 1986 zabodovala Petra Janů s písní S láskou má svět naději na jednom z tehdejších domácích festivalů. Na jakém?
Foto: Michaela Feuereislová , Právo
8. Ve stejném roce se na výsluní dostal Arnošt Pátek s česky otextovanou převzatou písní Sny o tygří lady. Kdo nazpíval originál s názvem Cheri Cheri Lady?
9. V 80. letech se těšili oblibě zpívající žensko-mužské dvojice. Která z nich má na svém kontě hit Lítáme v tom?
10. V roce 1987 se na scéně objevila nová postava, tehdy 24letý Jan Cézar. Jeho první song Vizitka se hned dostal na první místa hitparád. Do čí „stáje“ interpret patřil?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Kultovní seriál Přátelé. Jak dobře ho znáte?

Kultura

KVÍZ: Znáte historické názvy současných států?

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám