Hlavní obsah

Kupkův obraz se v Berlíně prodal za 9,6 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V berlínské akční síni Villa Grisebach se ve čtvrtek za dvojnásobek odhadní ceny prodal obraz českého malíře Františka Kupky. Za plátno Růžový klobouk z roku 1906 zaplatil nový majitel 350 tisíc eur, což je přibližně 9,6 miliónu korun.

Foto: Artplus.cz

Kupkův obraz Růžový klobouk

Článek

Kupkovo rané dílo, které zobrazuje sedící mladou ženu s růžovým kloboukem, bylo původně odhadnuto na 150 tisíc eur (4,05 miliónu korun), licitátor dražbu zahájil na částce 70 tisíc eur (1,89 miliónu korun). Pět zájemců rychle dorovnalo na odhadní cenu, která se postupně vyšplhala až na konečných 280 tisíc eur, zbylých 70 tisíc činí provize aukční síně.

Foto: Artplus.cz

Kupkův obraz Růžový klobouk

František Kupka, kterého odborníci označují za prvního abstraktního malíře, se narodil 23. září 1871 v Opočně, zemřel v Puteaux u Paříže 24. června 1957. Jeho díla jsou součástí světových sbírek a mezi sběrateli jsou velmi ceněná.

Kupkovy obrazy jsou žádané

Kupkův obraz Tvar modré se v roce 2012 v Praze prodal za 55,75 miliónu korun, a stal se tak nejdráže prodaným obrazem v českých aukcích. Díla Františka Kupky drží také druhé, třetí a čtvrté místo, až za ním následují umělci, jako jsou Toyen, Emil Filla nebo Bohumil Kubišta.

Kupkovi se však daří i na zahraničních trzích. V červnu 2013 se jeho Studie na červeném pozadí prodala v aukční síni Sotheby's za 2,26 miliónu eur (62 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám