Hlavní obsah

Kundera chce po Respektu omluvu, jinak hrozí soudem

Spisovatel Milan Kundera požaduje po týdeníku Respekt omluvu za článek o tom, že v roce 1950 údajně policii udal Miroslava Dvořáčka, který byl pak odsouzen k mnohaletému vězení. V Českém rozhlase to řekl Jiří Srstka, ředitel agentury Dilia, která spisovatele zastupuje. Pokud se Respekt neomluví, bude se prý Kundera soudit.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Milan Kundera na archivním snímku

Článek

"Žádost jsme dostali, teď se jí zabývají naši právníci," řekl šéfredaktor Respektu Martin M. Šimečka. Týdeník se podle něj jistě k požadavku spisovatele vyjádří, protože je však směřován na majitele časopisu, není ještě zřejmé, kdy přesně. Majitelem Respektu je finančník a podnikatel Zdeněk Bakala.

"Mým prostřednictvím jako statutárního orgánu agentury Dilia Milan Kundera požádal o omluvu majitele Respektu," řekl Srstka. Kundera podle něj požádal o omluvu konkrétním způsobem, tedy uvedl, jakou formulací se má Respekt omluvit. "V případě, že to Respekt neudělá, bude se svých práv domáhat soudně, pochopitelně," doplnil Srstka.

Respekt před týdnem zveřejnil článek badatele Adama Hradilka nazvaný Udání Milana Kundery. Kunderovo jméno našel Hradilek v archivech, když pátral po osudech bývalého západního agenta Miroslava Dvořáčka spojených s životním příběhem své příbuzné Ivy Militké.

Soukromé bádání se později přesunulo pod Ústav pro studium totalitních režimů, kde nyní Hradilek pracuje. Poté, co našel v archivech spisovatelovo jméno, zveřejnil do té doby zjištěné věci v Respektu. Říká, že bude v případu dál pátrat, i proto, že se po jeho medializaci přihlásili noví svědci.

Historikové proti článku

Podle Hradilkova zjištění Dvořáček uprchl v roce 1949 do tehdejšího západního Německa. Do vlasti se vrátil jako takzvaný agent chodec. V Praze ale náhodou potkal svou známou Ivu Militkou, k níž si na kolej uložil kufr. Když si pro něj později přišel, čekala na něj policie a zatkla ho. Na to, že Dvořáček se na koleje vrátí, bezpečnost podle ústavu upozornil právě Kundera. Dvořáček strávil 14 let ve vězení. Milan Kundera popřel, že by kohokoli udal.

Zveřejnění těchto informací vyvolalo obrovský ohlas, někteří historikové ale způsob prezentace Hradilkových zjištění kritizovali. Vytýkali mu to, že v článku nezazněl hlas Kundery i to, že jeho obvinění založil na jediném dokumentu. V úterý se kriticky k Hradilkově práci postavila Akademie věd.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám