Hlavní obsah

Kulturní tipy

Právo, cg, jaš, kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redakčními kulturními tipy jsou kniha Miloše Macourka Neptunovo vítězství a podvedený kouzelník, album Janet Jackson a výstava Richarda Fremunda v Českém muzeu výtvarných umění v Praze.

Foto: Mirek Lédl

Simona Stašová a zaměstnanci DOBROT S PŘÍBĚHEM

Článek

Miloš Macourek: Neptunovo vítězství a podvedený kouzelník

Kouzelná vyprávění pohádkového mága Miloše Macourka (1926-2002) stále lákají. Stal se duchovním otcem mnoha krásných filmů, pro děti rozhodně Macha a Šebestové nebo Arabely. Ve své fantazii vyplul také na moře. Stvořil půvabnou dívku Akvabelu a jejího malého bratra Akvafila, kteří dostali darem život, aby mu byli ku prospěchu. A tak se vydávají do starého Řecka i do bájné Atlantidy, stávají se svědky vzniku i zániku kolosu rhodského, v Syrakusách se potkají s Archimédem a nemine je ani setkání s Caesarem a Kleopatrou. Na motivy televizního seriálu příběhy převyprávěl Pavel Sýkora.

Albatros, ilustrace Theodor Pištěk, 136 stran

Janet Jackson: Damita Jo

Když při letošním finále amerického Super Bowlu ukázala zpěvačka Janet Jacksonová prý nedopatřením pravé prso, věděla, že její nové album záhy vyjde a potřebuje pozornost. Tři roky umělecky mlčela, a tak sexy výkon učinil své. O desce se ví, jenže sotva lze zakrýt, že je v diskografii Jacksonové průměrná. Utápí se v tuctových kompozicích, které se bezradně pokouší rozpitvávat, namísto aby je nechala ležet a zkusila posluchače přesvědčit další. Damita Jo je deska, která bude brzy zapomenuta. Dříve než skandál s odhaleným ňadrem.

EMI, 65:08

Richard Fremund: Dílo

Richard Fremund (1928 - 1969) patří k trochu opomíjeným českým umělcům 50. a 60. let. Všestranný malíř, kreslíř a grafik, temperamentní milovník barvy, čerpal vždy z tradice české avantgardy i z díla obdivovaného Pabla Picassa. Zajímala ho figurální malba i krajina, v pozdním díle i abstrakce, či spíše kompozice se znaky a symboly. Byl zakladatelem skupiny Máj. Předčasně zemřel ve 41 letech po automobilové nehodě. Výběr nabízí široký pohled na jeho tvorbu - výstavu připravila Marcela Chmelařová z Východočeské galerie v Pardubicích, kde měla expozice svoji premiéru.

České muzeum výtvarných umění, Praha, do 20.6.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám