Hlavní obsah

Kubula a Kuba Kubikula v povedené audioknížce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je možná zbytečné zdůrazňovat, že k nejpůvabnějším dětským knížkám v české literatuře dvacátého století patří příběh Kubula a Kuba Kubikula. Spisovatel Vladislav Vančura ho poprvé vydal v roce 1931. Ústředními postavami jsou malý medvěd Kubula, medvědář Kuba Kubikula a jejich přítel, medvědí strašidlo Barbucha.

Foto: autor: Jonathan Livingston

Obal audioknihy

Článek

Tihle tři společně putují světem, mají tak trochu hluboko do kapsy a setkávají se stejně tak s přátelstvím a dobrotou lidí, zejména dětí, jako s nelibostí rychtáře a drába, která je nakonec uvrhne až do šatlavy. Ovšem, jak to v pohádkách zákonitě bývá, vše se pochopitelně nakonec v dobré obrátí.

Vančurovo vyprávění už okouzlilo několik generací dětských i dospělých čtenářů. Příčinou je nejen hravost a fantazie celého příběhu, rázovitost postav a postaviček a jejich mistrně karikované charaktery, ale i jazyk, autorova nádherná práce se šíří a pestrostí češtiny.

Vančura v tomto ohledu nečiní rozdíly mezi dílem pro čtenáře dospělého či dětského. Oba dokáže bohatstvím a obrazností řeči stejně okouzlit. Mimochodem, v témže roce jako Kubula a Kuba Kubikula vyšel kupříkladu Vančurův proslulý román Markéta Lazarová.

V těchto dnech se Kubula a Kuba Kubikula dostává v audioknižní podobě i k posluchačům, a to v režii Jitky Škápíkové a v naprosto strhujícím podání Davida Novotného. Není pochyb o tom, že se do převyprávění Vančurovy knížky pustil s nemalou radostí, ba snad i rozkoší, jinými slovy, že se za studiovým mikrofonem náramně bavil. A stejně tak se potom při poslechu baví i posluchači bez rozdílu věku.

David Novotný si s lehkostí a vtipem pohrává s hlasy postav, ať už jde o medvěda, medvědáře, rychtáře, strašidlo, či štěkajícího psa. Celek je potom nevýslovně svěží, zábavný a vtipný. Jinak řečeno, z každé vteřiny této dvě a čtvrt hodiny dlouhé audioknížky čiší radost. A tak by to v příbězích pro děti mělo být, ne?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám