Hlavní obsah

Kryštof: Na té ceně v podstatě nemáme zásluhu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kryštof se o svém vítězství v kategorii hudebních skupin na Českém slavíkovi dozvěděla na pódiu v klubu v Kutné Hoře, kde v sobotu uzavřela své klubové turné. Zpěvák Richard Krajčo tvrdí, že doufali, že by se úspěšný rok mohl v anketě popularity pozitivně projevit.

Foto: ČTK

Skupina Kryštof

Článek

Vaše loňské album Inzerát si vedlo skvěle, odehráli jste k němu vyprodané halové turné, na festivalech jste vysloveně zářili, na podzim jste absolvovali vyprodané klubové turné a písnička Cesta z alba Inzerát je hitem i vlajkovou lodí filmu Křídla Vánoc, ve kterém hrajete hlavní roli. Věřili jste, že obstojíte i v anketě Český slavík?

Vzhledem k tomu, že to pro nás byl opravdu úspěšný rok, říkali jsme si, že by se to mohlo projevit. Nepočítali jsme ale s tím, že to bude rovnou první místo. Ještě nikdy jsme ve slavících totiž na stupních vítězů nebyli.

Upřímně řečeno je to ale spíš taková cena fanoušků pro fanoušky. Svým hlasováním ji pro kapelu získají a potom z ní mají obrovskou radost. V podstatě na ní nemáme žádnou zásluhu.

V době předávání slavíků jste koncertovali v klubu v Kutné Hoře. V jakém momentě jste se o vítězství v kategorii Skupina roku dozvěděli?

Prakticky na začátku koncertu. Ve chvíli, kdy jsme začali hrát, vyhlašovali výsledky naší kategorie. Máme navíc hodné fanoušky, takže v první řadě byla paní, která byla na ten večer svědomitě připravená. Měla velký tablet a jeho prostřednictvím nám v průběhu koncertu dávala informace o tom, jak to na slavících vypadá. My to pak glosovali do vyprodaného sálu.

Co na tom bylo nejlepší?

Určitě to, že když jsme se dozvěděli, že jsme nejpopulárnější skupina, propuklo s námi v nadšení i patnáct set lidí, kteří na koncertě byli. Stejně jako pro nás, určitě to byl zvláštní a nezapomenutelný večer i pro ně. Prožívali to s námi takříkajíc v přímém přenosu.

Ve dvou kategoriích uspěla vaše písnička Cesta, kterou jste nazpívali s Tomášem Klusem. Je pravda, že jste byl původně proti tomu, aby na vaší desce byla?

Ta písnička pro mě je tak hlubokou osobní zpovědí, že jsem skutečně vážně uvažoval o tom, že na desce Inzerát nebude. Říkal jsem si, že se pro celou kapelu ani nehodí. Teprve v poslední vlně výběru skladeb na album jsem klukům řekl, že existuje ještě jedna skladba, ale nejsem si u ní jistý, že by na albu měla být. Když jsem jim ji zahrál, byl jsem jednoznačně přehlasován. Shodli jsme se nakonec na tom, že je naprosto ideální na závěr celé desky.

Kdyby tedy na albu nebyla, vyšla by až jako hlavní písnička na soundtracku k filmu Křídla Vánoc, ve kterém je použita?

Zřejmě ano.

Co Kryštof chystá na příští rok?

Rozhodli jsme se, že až na dvě tři výjimky neabsolvujeme žádné letní festivaly, naopak se pokusíme vytvořit něco podobného sami. Uspořádáme akce, které mají pracovní název Kryštof kempy. Půjde o sedm koncertních srazů skupiny Kryštof s fanoušky v amfiteátrech. Pokusíme se při nich udělat takový rodinný minifestival, na jehož konci bychom chtěli s fanoušky třeba opékat buřty.

V únoru odehrajeme druhou část našeho Inzerát Tour po klubech a kulturních domech. Moc lidí se tam už ale nemá šanci dostat, protože jsme za dva dny prodali třicet tisíc lístků a teď je k dispozici už jen zhruba dva tisíce míst. Potom bude celé turné vyprodané.

Možná se tedy sejdeme při našem lavičkovém koncertě, na který svoláváme fanoušky prostřednictvím Facebooku vždy nárazově, podle toho, kde zrovna jsme a kolik máme času. Oznámíme vždy, že se v určitý čas sejdeme na lavičce v nějakém parku. Strávíme tam s fanoušky asi hodinu a akusticky hrajeme naše písničky. V sobotu jsme takhle hráli v Kolíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám