Hlavní obsah

Kritici ocenili Eastwooda, diváci Moora a Gibsona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Zatímco američtí filmoví kritici vybrali v sobotu jako nejlepší film loňského roku snímek Clinta Eastwooda Million Dollar Baby, v divácké anketě si ceny People's Choice Awards v neděli odnesly kontroverzní snímky Fahrenheit 9/11 a Umučení Krista.

Foto: Václava Simeonová
Článek

Národní společnost filmových kritiků udělila také cenu pro nejlepší herečku Hillary Swankové, která hraje v Eastwoodově snímku boxerku. Swanková se o cenu dělí s Britkou Imeldou Stauntonovou, která ztvárnila roli v dramatu Mikea Leigha z 50. let Vera Drake - Žena dvou tváří.

Nejlepším hercem je podle amerických kritiků Jamie Foxx díky hlavní roli ve snímku Ray o životě slavného zpěváka a pianisty Raye Charlese. Cenu pro nejlepšího režiséra dostal Číňan Čang I-mou za "bojové" filmy Klan létajících dýk a Hrdina.

Diváci dali přednost kontroverzním filmům

V divácké anketě People's Choice však v neděli vyhrály dva filmy, kterým se nominace profesních a odborných skupin vyhýbaly a jež vyvolaly protichůdné reakce a do kin přivedly nečekaně mnoho diváků. Dokument režiséra Michaela Moora kritizující prezidenta George Bushe a jeho válku v Iráku Fahrenheit 9/11 byl zvolen nejlepším filmem a Umučení Krista Mela Gibsona dostalo cenu za nejlepší drama.

Cenu pro nejlepší animovaný film a současně pro nejlepší komedii si odnesl komerčně nejúspěšnější snímek roku Shrek 2. Nejoblíbenějším hercem zvolili fanoušci Johnnyho Deppa a herečkou už podesáté Julii Robertsovou.

Moore řekl, že vítězství dokumentu představuje v jednatřicetileté historii cen "dějinný okamžik". Dále dodal: "Tato země je stále naše, není levicová nebo pravicová, ani demokratů či republikánů."

"Pro mě to je hlavní cíl, protože člověk netočí filmy pro elity," řekl po předávání Gibson, který také nemíní vést žádnou kampaň před nadcházejícími Oscary - jak to dělá mnoho režisérů a producentů.

Ceny People's Choice letos určilo on-line hlasování 21 miliónů fanoušků.

Reklama

Výběr článků

Načítám