Hlavní obsah

Krchovského nezralé hrozny

Právo, Radim Kopáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří H. Krchovský si naplno užívá postavení žijící legendy českého básnictví: v létě vydal svazek svých "vybraných juvenilií z let 1978-1981" s titulem Mladost - radost... V autorském doslovu čteme, že sbírka asi šedesáti básní má být pouze jakýmsi doplňkem k těm dosavadním, řadovým. Kuriozitou, řekněme.

Článek

Dodejme, že ji zveřejňuje prý jen na přání "především mladších čtenářů či posluchačů" a že se při jejím sestavování řídil hodnocením textů, které mu do rukopisu na přelomu 70. a 80. let vpisoval básníkův tehdejší "arbiter a rádce" Egon Bondy.

Seznámit se s ranou tvorbou Krchovského je užitečné. Nenajdeme v ní totiž ani precizní rým a rytmus, ani zhuštěný děj s komickými, především krutě sebeironickými pointami, které charakterizují jeho vrcholné verše z 80. a 90. let shrnuté v titulu Básně (1998).

Mladými čtenáři opěvovaný básník

Krchovský v doslovu doznává, že nad četbou svých juvenilií zjistil, že "jsem od počátku byl..., jsem a provždy budu autorem úzce monotematickým", ale jeho ústřední téma, kterým je cesta ke smrti, lemovaná strachem, úzkostí, osaměním, únavou, hnusem z bytí atp., je ve svazku Mladost - radost... o řadu zásadních motivů ochuzeno.

Fascinující básníkova práce s rozštěpeným egem, rozbitou linearitou času a prolínajícími se prostory stejně jako úchvatné cynické ódy na vlastní já, ba i příznačný alkoholicko-sexuálně perverzní opar jsou v těchto mnohaslovných a formálně mnohdy značně neohrabaných textech hmatatelné sotva v základních obrysech.

V jak výjimečného básníka dozrál, už víme ze svazku Básně. Ochutnat můžeme i jeho přezrálé kusy z knížek Poslední list (2003) a Nad jedním světem (2004). Nynějším svazkem Mladost - radost... básník doplnil svůj sortiment i o rané, nezralé hrozny.

Jiří H. Krchovský: Mladost - radost...

(Autor je kritik.)

Reklama

Související témata:

Související články

Krchovského cesta tam a zase zpátky

Jiří H. Krchovský (1960) se sice i v nové sbírce Poslední list představuje jako originální básník, který naprostou výrazovou srozumitelností a komickým...

Výběr článků

Načítám