Hlavní obsah

Krasosmutnění s K. D. Lang

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská písničkářka Kathryn Dawn Lang alias K. D. Lang patří k nejalternativnějším zjevům ve světě populární hudby. Svým bezesporu výjimečným hlasem už přes dvacet let podává balady na pomezí žánrů s neskutečně silným závojem smutku. Ani deska Watershed není výjimkou.

Článek

V Česku K. D. Lang nikdy nebyla masově populární, asi nejznámější je tu monumentální píseň Surrender, která zazněla v závěru bondovky Tomorrow Never Dies, a ke známějším patří také Crying převzatá od Roye Orbisona.

Album Watershed je po dlouhé době jejím novým autorským počinem a určitě stojí za poslech už kvůli jeho naléhavé melancholii a také nevyzpytatelnosti. K. D. Lang ráda míchá staré a nové a podobně jako Norah Jones stojí jakoby rozkročena mezi country, jazzem a jakýmsi zvláštním indie písničkářstvím.

Desku otvírá I Dream of Spring, podařená country and western balada, a později se propadá do stále hlubší meditativní nálady připomínající chvílemi nejslavnějšího australského temného barda Nika Cavea a jindy zase jazzové desky z 60. let (působivá Sunday).

K. D. Lang opět natočila velmi nekomerční, vynalézavé a především fantasticky odzpívané skladby, přesně takové, jaké byste očekávali od lesbické aktivistky-vegetariánky, která je schopna mezi kovboji v centru kanadského dobytkářství odstartovat kampaň nazvanou "maso smrdí".

 K. D. Lang: Watershed, Warner 2008

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám