Hlavní obsah

Krásné ztráty Live uvedou v premiéře film o Michalu Prokopovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí programu festivalu Krásný ztráty Live, který se uskuteční 14. a 15. srpna na statku ve středočeských Všeticích, bude premiéra celovečerního televizního dokumentu o Michalu Prokopovi. Snímek s názvem Až si pro mě přijdou... natočil filmař a Prokopův muzikantský kolega Jiří Vondrák, informovala za organizátory festivalu Krásné ztráty Live Nikola Páleníčková.

Foto: Joe´s Garage

Michal Prokop

Článek

Štáb České televize pod vedením Vondráka pracoval na Krásných ztrátách Live už loni, kdy zde natáčel do filmu Prokopa na pódiu s domovskou kapelou Framus Five, v rozhovorech s muzikantskými přáteli i v osobním kontaktu s fanoušky. Některým z nich umožnil zblízka jako členům štábu sledovat, jak dokument vzniká.

„Festival bude! Připravujeme ho sice kvůli pandemii koronaviru ve ztížených podmínkách, ale rád bych ujistil, že uděláme všechno pro to, abychom si společně tohle setkání i předpremiéru Vondrákova filmu pořádně užili,” uvedl Prokop.

Dokument tvůrci natáčeli od loňského jara. Dlouhý vznik má základ ve Vondrákově snaze zachytit mnohovrstevnatost Prokopovy osobnosti ve všech oblastech jeho zájmů - muzikantské, politické i publicistické. Jakýmsi 'startovním výstřelem' natáčení se stal vstup Michala Prokopa do Síně slávy české populární hudby v rámci ceremoniálu Cen Anděl.

Frontman Soundgarden zpívá Guns N’ Roses. Neznámá coververze je na internetu

Kultura

Režisér filmu Vondrák se už od konce 60. let pohyboval na československé hudební scéně, jeho doménou byl zejména folkrock a šanson, vystupoval sólově i v různých seskupeních. V polovině 90. let se začal se věnovat televizní dokumentární tvorbě. V cyklu Legendy folku a country zmapoval domácí hudební scénu. Natočil řadu dokumentů o domácích i zahraničních hvězdách, mimo jiné o Jiřím Suchém, Jaromíru Nohavicovi, Haně a Petrovi Ulrychových, Johnu Mayallovi, Johnnym Winterovi nebo skupinách Jethro Tull a Uriah Heep.

Festival Krásný ztráty Live bude i letos především setkáním několika muzikantských generací. Na pódiích na statku Všetice na Benešovsku zahrají mimo jiné Monkey Business, Buty, Ivan Hlas Trio, Michal Ambrož a Hudba Praha, Laura a její tygři, Luboš Pospíšil & 5P, Lanugo či The Atavists. Samozřejmě nebude chybět ani hostitel Michal Prokop, a to s oběma svými formacemi, jak s plným obsazením kapely Framus Five, tak s akustickým triem s Lubošem Andrštem a Janem Hrubým.

Reklama

Výběr článků

Načítám