Hlavní obsah

Krása hanebnosti aneb hanebná krása ve fotografiích Andrese Serrana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Umělec není nic bez svých obsesí. I já mám své,“ přiznává newyorský umělec Andres Serrano. Ze dne na den se z něj stal veřejný nepřítel číslo jedna poté, co v roce 1987 zveřejnil fotografii Piss Christ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Umělecký jazyk amerického umělce Andrese Serrana je provokativní, přímý a dobře rozpoznatelný.

Článek

Ze žlutočervené tekutiny vystupují obrysy Ježíše Krista přibitého na kříži. Umělec s hispánskými kořeny, vychovaný v křesťanské víře, tehdy ponořil krucifix do své moči.

A strhla se mela národních rozměrů. V Americe to vzbudilo pobouření, protesty a takové pozdvižení, že se kvůli Serranovi sešel americký Senát, aby projednal financování umění. Od té doby Serranovo jméno doprovází nálepka „kontroverzní fotograf“.

„Umělec není nic bez svých obsesí. I já mám své,“ přiznává newyorský umělec Andres Serrano.

Přijďte na výstavu

Právě tímto ikonickým dílem ve formě NFT začíná v pražském Centru současného umění DOX reprezentativní průřez jeho tvorbou. Na 120 velkoformátových fotografií naplnilo výstavu Infamous Beauty (Hanebná/Skandální krása), která potrvá do 7. ledna 2024.

Není to typická retrospektiva. „Návštěvníci uvidí to nejlepší. Je to krásně instalačně připravené. Jedna z nejhezčích výstav, kterou jsem kdy měl,“ řekl 72letý Američan deníku Právo.

Serrano od prvního „ponoření“ ušel pořádný kus cesty, na které vytvořil řadu silných sérií. Fotografoval mučení, různé tělesné tekutiny, Donalda Trumpu, Jeffreyho Epsteina, bezdomovce, márnice, Ku-klux-klan nebo dobové předměty s rasovou tematikou.

Jako například více než sto let staré, autentické pohlednice zachycující lynčování černého muže. Ze stromu visí nahé mužské tělo. Ten kus pokrčeného papíru si tehdy mohl kdokoli koupit a poslat poštou jako vzpomínku z výletu. Nebo: na protější stěně je v galerii umístěn úřední zápis o bezúhonnosti dvanáctiletého chlapce, kterého si právě přeprodávají otrokáři.

Umění jako provokace

V DOXu nasáváme v koncentrované dávce umělcův estetický jazyk, jeho touhu po zachycení krásy i toho, z čeho nám bývá jinak špatně od žaludku. Dotkneme se historie a zkušeností, jimž jako Středoevropané můžeme sotva hluboce porozumět.

Andres Serrano je celou svou kariéru přesvědčený o tom, že umění má provokovat. Provokovat k přemýšlení, nikoli prvoplánově šokovat. Jeho pražská přehlídka je skvělou příležitostí zkusit se podívat na svět jeho očima. Jsou citlivé, doširoka otevřené a odvážné.

Andres Serrano už čtyřicet let neuhýbá ze své umělecké mise, jak se dnes moderně říká. Je konzistentní stůj co stůj. Je svůj.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Centrum současného umění DOX

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám