Hlavní obsah

Královně zazpívali Elton John, Paul McCartney, Stevie Wonder i Kylie

Novinky, Stanislav Dvořák

Na megakoncertu před Buckinghamským palácem v Londýně se v pondělí sešla popová elita. Všichni uctili královnu Alžbětu II., která slaví šedesát let na trůně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hvězdy pop music vzdaly hold britské královněVideo: Reuters

 
Článek

Oficiálně bylo vydáno jen 12 000 lístků, zájem o ně však mělo víc než milión lidí. Řada místních i turistů události přihlížela v okolí.

Robbie Williams zahájil program s hitem Let Me Entertain You. Následovali Will.i.am z Black Eyed Peas, zpěvačka Jessie J nebo Gary Barlow v duetu s Cheryl Coleovou. Medley ze starých hitů předvedl Cliff Richard, dále vystoupila Grace Jonesová a Tom Jones.

Foto: ČTK/AP

Elton John, Paul Mccartney a Stevie Wonder zapózovali před vystoupením.

Shirley Basseyová připomněla píseň z bondovky Diamonds Are Forever, Elton John rovněž letitý hit Crocodile Rock. USA zastupovali Stevie Wonder s písní Isn't She Lovely a operní pěvkyně Renée Flemingová.

Svět klasické hudby pak připomněl čínský pianista Lang Lang.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Princové William a Harry si koncert užili.

Noc plnou hvězd zakončil Sir Paul McCartney, který právě od Alžběty II. kdysi dostal šlechtický titul. V televizním přenosu ho sledovaly milióny diváků po celém světě.

Foto: Joel Ryan, ČTK/AP

Robbie Williams

Na pódiu se objevil i princ Charles a za všechny poděkoval své matce - díky ní jsou hrdí, že jsou Britové. "Jako národ máme příležitost poděkovat tobě a otci, že jste tu pro nás vždy byli,“ dodal.

Foto: David Moir, Reuters

Stevie Wonder a Will.i.am

Královnin manžel, vévoda z Edinburghu se však slavnosti nemohl zúčastnit ze zdravotních důvodů.

Šestaosmdesátiletá Alžběta II. se brzy může stát nejdéle sloužícím vládcem ostrovního království. Jen královna Viktorie vládla déle (přes 63 let).

Alžběta zažila 2. světovou válku, studenou válku i sjednocení Evropy, po dobu její vlády však Velká Británie stále ztrácela význam a přišla o téměř všechna zámořská území. Stále více lidí v Británii i v bývalé kolonii Austrálii, která stále spadá pod britskou korunu, se navíc domnívá, že by bylo vhodné monarchii zrušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám