Hlavní obsah

Králíci z klobouku oslaví narozeniny novými díly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Vstávat a cvičit." Kdo by si nepamatoval známou větu z kresleného Večerníčku o králících z klobouku. Bob a Bobek letos v prosinci oslaví 25. narozeniny. Poprvé se totiž na televizní obrazovce objevili v epizodě Na ulici 10. prosince 1979. Česká televize pro nejmenší diváky připravila od 26. června sérii nových dílů - Bob a Bobek na cestách.

Foto: Dana Ehlová

Jihofrancouzské město Carcassonne opevněné dvojitým prstencem hradeb vyšperkovaných úctyhodným počtem padesáti dvou mocných věží a dvěma branami.

Článek

Od roku 1979 vzniklo již 39 dílů, které režírovali Václav Bedřicha a od 34. dílu Miroslav Walter. Nová série o dobrodružství Boba a Bobka na cestách po světě počet dílů rozšíří na 52. "Poslední by měl být hotov do konce srpna příštího roku," řekl dramaturg Večerníčků Miloš Zvěřina s tím, že nové díly režíruje Ivo Hejcman v ABZlín.

Letos se tak díky velkému úsilí animátorů, kameramanů a dalších filmových profesí Bob a Bobek vydají do Severní i Jižní Ameriky. "V ABZlín vznikají díly Kamčatka a Loch Ness," informoval Zvěřina. V prosinci se pak králíci z klobouku podívají do Tibetu, Indie a na Mount Everest.

Jak ti dupou králíci

Jak se rodil jeden z nejpopulárnějších večerníčků? Nejprve byl nápad, který inicioval hit dvojice Petr Skoumal a Jan Vodňanský z let 1969 - 70 Jak ti dupou králíci. Tito dva pánové tehdy požádali Vladimíra Jiránka, aby jim nakreslil obrázek na trička. Na scénu poté přicházejí další dva pánové Jiří Šebánek a Jaroslav Pacovský, kteří králíkům dali jména Bob a Bobek. Později se stali prvními scénáristy jejich příběhů.

Ale co by byli dnes králíci bez létajícího klobouku? Tento nápad se zrodil v hlavě animátora a scénáristy Ivo Hejcmana. Dalším klíčovým momentem bylo nalézt herce, který králíkům propůjčí svůj hlas. Stal se jím Josef Dvořák. Za svůj život králíci potěšili statisíce dětí v Austrálii, Maďarsku, Malajsii, Německu, Singapuru, Slovinsku, na Středním východě, Švédsku, Švýcarsku a v Turecku.

Věkový rozdíl mezi oběma králičími bratry podle Zvěřiny jsou dva roky. "Starší Bob je rozvážnější, klidnější, realista. Mladší Bobek je jako protipól zbrklejší, naivnější, ale i odvážnější," popisuje jejich charaktery.

Nezapomenutelné

Úvodní dialog z večerníčku Králíci z klobouku

  • Bob:Vstávat a cvičit!
  • Bobek: A proč?
  • Bob: Protože je ráno!
  • Bobek: Jenže já mám ještě noc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám