Hlavní obsah

Kraj bude řešit kauzu „Šorfová“ v pondělí

Právo, ČTK, Kateřina Farná

Posudek k projektu, jímž Jana Šorfová vyhrála letos v lednu výběrové řízení na post ředitelky Galerie Středočeského kraje (GASK) a který je údajně plagiátem, je konečně hotov.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Jana Šorfová (43) dříve pracovala v Nadaci Jana a Medy Mládkových – Museum Kampa jako výkonná ředitelka.

Článek

„Dostali jsme podklady od externích posuzovatelů, krajská rada by je měla dostat na stůl v pondělí. Nejprve se seznámíme s tím, k čemu ti posuzovatelé došli, a na podkladě těchto posudků rozhodneme,“ řekl ve čtvrtek hejtman David Rath.

Hejtman rovněž odsoudil trestní oznámení, které ve čtvrtek bývalí kurátoři GASK v čele s Ondřejem Chrobákem podali na ředitelku Šorfovou pro „spáchání trestného činu podvodu tím, že uvedla Středočeský kraj a komisi v omyl za účelem získat výhodu ve výběrovém řízení na pozici ředitelky Galerie Středočeského kraje“.

Nesrovnalosti v profesních zkušenostech

Bývalí zaměstnanci v něm poukazují nejen na sporný projekt, ale také na nesrovnalosti v profesních zkušenostech, které Šorfová předložila odborné komisi. „Je to vypouštění zavádějících informací a systém polopravd,“ uvedl Chrobák. Šorfová si však za svým životopisem stojí.

Rath rovněž připomněl, že Šorfová se stala ředitelkou galerie teprve nedávno a další personální změna by nutně zpomalila procesy v galerii. „Doufám, že to dopadne dobře a nebudeme muset hledat dalšího ředitele, protože pro tu instituci by to znamenalo další vážný problém,“ dodal s tím, že bývalí kurátoři poškodili dobré jméno GASK a přitížili i sami sobě. „Když dělají takovou rotyku a podávají hned trestní oznámení, jsem zvědav, kdo je zaměstná,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám