Hlavní obsah

Krádež Mony Lisy šokovala před 100 lety celý svět, našla se až za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Přes dva roky nebylo po nejslavnějším obrazu světa ani vidu ani slechu. A tisíce lidí proudily do muzea jen proto, aby viděly prázdné místo na zdi. Monu Lisu Leonarda da Vinciho ukradl z pařížského Louvru přesně před 100 lety bývalý italský zaměstnanec muzea Vincenzo Peruggia, který byl přesvědčený o tom, že obraz patří Itálii. Nevelký olej na topolovém dřevě se do Louvru vrátil až 1. ledna 1914.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Monu Lisu ukradl bývalý italský zaměstnanec muzea Video: Reuters

 
Článek

Tehdy devětadvacetiletý natěrač a tapetář Peruggia, se v muzeu schoval již v neděli 20. srpna 1911 večer. V pondělí 21. srpna, kdy byl Louvre zavřený a prováděly se v něm různé řemeslné práce a úklid, hned po ránu Peruggia obraz sundal ze zdi, dal pod bílý zaměstnanecký plášť, který si dříve opatřil, a prostě odešel. Prázdného místa na zdi si zaměstnanci muzea všimli až v úterý v poledne.

Dostal jen sedm měsíců

Stopa se objevila až po více než dvou letech a vedla k nalezení obrazu. Peruggia byl odsouzen jen na sedm měsíců vězení, po první světové válce se vrátil do Francie, kde měl obchod s barvivy. Zemřel ve Francii v září 1947. Po své záchraně Mona Lisa procestovala celou Itálii, kde se na ni chodily dívat statisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám