Hlavní obsah

Kotletův hrdina a čarodějky 2107

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Underground (Epocha, 312 stran, 299 Kč) je název dalšího románu Františka Kotlety. Jde o futuristické postapokalyptické čtení. Čím dál krutější svět se rozpadl, a protože z České republiky po válečných konfliktech moc nezůstalo, kdekdo hledá spásu v Praha City. Blíží se Vánoce roku 2107.

Foto: Epocha

Obal knihy

Článek

Voda i jídlo jsou luxus. Lidský život má mizivou cenu, jednotlivé tělesné orgány o trochu větší. Společnost je ještě víc rozdělena, nejvyhledávanější jsou všemožné služby, zvláště digitálně sexuální. Proto tajemná mecenáška Mína pozve bývalého vojáka a policistu Petra Vachtena, jelikož někdo touží jednu z jejích prostitutek jménem Fairy Fay vypravit mimo tenhle svět.

Aby byly dívky stále žádoucí, mají ve svém těle mnoho implantátů. Díky nimi dokážou prakticky kouzlit s elektřinou. Proto jsou nazývány digitálními čarodějkami. Fairy Fay se původně jmenovala Kristýna Oglazová, ale žít vlastní život je pro ni skoro nemožné.

Reálný svět spojený s magickým

Kotleta má mimořádný dar spojit současné reálie, jako jsou pražské čtvrti i ulice, druhy zbraní nebo drony se svým magickým světem, v němž se to při hovoru jen hemží vulgárními slovy.

On s nimi však zachází jako se vzácným kořením. A tak se čtenář rád začte do řádků o tom, jak to bude za mnoho let třeba vypadat v metru Veleslavín nebo někde jinde v Praze. Jenomže v knize jde o život, při němž tryská krev jako z fontány.

A když dá i Fairy Fay někomu úder, čelist se mu rozpadne, takže už nic neřekne, i kdyby chtěl. Jen prostě vyletí z jedoucího metra a boj o život pokračuje.

Jak má Kotleta ve zvyku, utrousí jeho hrdina nějakou současnou hlášku. Třeba: „Všechny revoluce jsou na hovno. Než se naděješ, ti, co chtěli spravedlnost, mají moc a zneužívají ji hlavně k tomu, aby si ji udrželi. Spravedlnost trvá vždy jen krátce a pak si s ní revolucionáři vždycky vytřou zadek.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám