Hlavní obsah

Kontroverzní román DBC Pierrea Vernon Bůh Little

Právo, Petr Pýcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se vyhlašovaly výsledky Booker Prize za rok 2003, málokdo očekával, že z nejužší nominace, v níž se objevily nové romány Martina Amise, Margarety Atwoodovové nebo laureáta Nobelovy ceny J.M.Coetzeeho, by mohl vyjít jako vítěz neznámý debutant DBC Pierre. Stalo se. Anglicky psanou knihou roku byl zvolen jeho román Vernon Bůh Little: příběh nerovného zápasu obyčejného teenagera s dnešní nemocnou Amerikou.

Článek

Záhy nato titul získal i Whitbreadovu cenu za nejlepší debut a začalo se chystat jeho filmové zpracování. Nyní jsme se dočkali českého vydání ve výborném překladu Davida Petrů.

Šestnáctiletý Vernon Little z texaského maloměsta právě prožívá nejčernější dny svého života. Spiknul se proti němu celý svět. Nejdřív jeho šikanovaný a zneužívaný kámoš Jesus Navarro vyřešil svůj problém tak, že v tělocvičně postřílel své spolužáky a pak obrátil hlaveň proti sobě, a teď si šokovaná veřejnost žádá viníka a řádně zmedializovanou spravedlnost.

Teenager bojuje s Amerikou

Přitom právě Vernon se jeví jako ideální obětní beránek. Občas zalže, doma měl schovaných pár džointů, masturbuje, kamarádil se s Jesusem, ale hlavně celou školní tragédii přežil. Netřeba dodávat, že na jeho usvědčení by navíc vydělalo hned několik lidí a institucí (místní policii, televizi a povrchní matku zhlouplou sousedskými sedánky a katalogy obchodních domů nevyjímaje).

Skutečná příčina tragédie jakoby zajímala společnost nejméně. Každodenní pravidelná dávka emocí, po které prahne, se píše podle jiného scénáře. A čím víc se snaží Vernon z bahna absurdní situace vybřednout, tím víc do něj zapadá. Hledaná pomoc u matky, u přítelkyně a útěk do Mexika ho málem stojí krk. Nad propastí DBC Pierre, který svůj příběh vypráví strhujícím, invenčním jazykem (mísí teenagerský slang s bohatou obrazností), modeluje svého hrdinu jako obyčejnějšího kluka svého věku (počítač, skateboard, škola, otrava s rodiči).

Nechybí mu cit - toho pro spravedlnost má dokonce víc než celá americká justice. Jeho vztah k okolí osciluje mezi výsměchem nad jeho ubohostí a pokrytectvím a současně zodpovědností a pocity provinění, které do něj společnost zasela. Propast, jakou DBC Pierre staví mezi Vernona a svět, je krutá a nepřekročitelná. V jakési absurdní nadsázce políčkuje rozhněvaný autor prostřednictvím svého mladého vypravěče moderní společnost "nakaženou virem hamižnosti", posedlou úspěchem a závislou na televizi.

Vrcholně ironickým číslem je pak ta část, v níž se podaří realizovat reality show z cel odsouzených smrti, v níž diváci rozhodují o pořadí, v kterých budou tresty vykonávány.

DBC Pierre: Vernon Bůh Little Komedie 21. století za účasti smrti. Přeložil David Petrů, Odeon, 288 stran Kokain a Booker Prize DBC Pierre, vlastním jménem Peter Finlay

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám