Hlavní obsah

Konečně! O EU zasvěceně i hravě

Jakmile se vysloví slovní obrat „nová kniha o Evropské unii“, mnozí z vás vzápětí zakroutí odmítavě hlavou. Nestojí o další suchopárnou, těžkopádnou a nudnou „nalejvárnu“. V případě publikace Petra Jantače to však nedělejte – a nebudete litovat.

Foto: Bourdon

Obal knihy

Článek

Obálku knihy Polemika s euroskeptikem (Bourdon, 198 stran) zdobí kresba Miroslava Kemela, mimochodem dvorního autora Práva. Hlava rodiny sedí v křesle u televize, na níž září mapa Evropy, a říká manželce, jež nese šálky s kouřící kávou: „Samozřejmě že EU není ideální. To bychom do ní nepatřili.“

Odlehčenost, nadhled a lehké pero čtenáře provází od prvního slova po poslední. Už samotný nápad stojí za to: o souvislostech kolem evropské integrace se tu zasvěceně, avšak důvtipně přou v devatenácti rozpravách paní Petra, stoupenkyně silné EU, ale v žádném případě eurohujerka, a pan Václav, hloubavý euroskeptik, jenž argumenty nestřílí od boku, protože si toho nemálo zjistil a načetl. Je na čtenáři, aby si vybral. A pozor: neútočí na sebe, nezesměšňují se navzájem, neurážejí se. Chtělo by se zajásat: vida, jde to, byť jen v autorově fantazii.

Podtrženo, sečteno: bez ohledu na to, zda k EU cítíte náklonnost, nechuť či je vám „ukradená“, ve sváru Petry a Václava si přijdete na své. Něco takového u nás ještě nebylo. A to není málo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám