Hlavní obsah

Koncertní nabídky potěší příznivce poprocku, metalu i taneční hudby

Novinky, Jaroslav Špulák
ČR

Hned několik hudebních veličin dorazí v dohledné době na koncertní vystoupení do Čech. V plánu je i červencový koncert britských Rolling Stones, kteří v loňském roce oslavili už čtyřicet let hraní. Dosud jej ale žádný český promotér nepotvrdil.

Foto: Michaela Kašpárková

Petruccio krotí Kateřinu také hladem. Foto: Hana Čechová.

Článek

Neavizují ho ani internetové stránky legendární skupiny. Dozvíme se na nich, že od 18. února bude k zastižení v Austrálii, odtud se přesune do Japonska a po několikatýdenní pauze se evropskému publiku premiérově představí 4. června v Mnichově. O pražském zastavení ani zmínka.

Přesto se nedávno objevila "zaručená" zpráva, že The Rolling Stones postaví 27. července pódium na Letenské pláni. Jelikož mají naši zemi rádi, pravděpodobnost jejich koncertu je vysoká.

 Možní pořadatelé se ale dosud tváří tajuplně a jedním hlasem tvrdí, že koncert ohlásí sama kapela. Odmyslíme-li dosud nepotvrzený koncertní svátek, milovníci country, rocku a blues jistě ocení příjezd osobitého kytaristy a zpěváka Marka Knopflera.

Zakladatel britských Dire Straits vydal loni album The Ragpicker"s Dream a podpořit je přijede do pražské T-Mobile Areny 12. května. Vstupenky jsou již v prodeji a sám Knopfler slibuje, že zcela jistě dojde i na písničky z období Dire Straits.

Vyznavači pocitově vzrušujícího emo coru jistě s chutí zavítají na koncert amerických Snapcase 29. ledna do pražského Lucerna Music Baru. Úžasné loňské album End Transmission odhalilo krásu bohatých aranží, častých změn nálad a hlubokých pocitů mísících se s agresivitou, pročež je pravděpodobné, že v daném ranku půjde o jeden z vrcholů prvního koncertního čtvrtletí.

Tanec, metal i smyčce Britští Stereo MC"s měli do Prahy dorazit již loni, ale vzhledem k posunu vydání výběrového alba na konec ledna přeložili turné na začátek roku. 1. února obsadí Malou sportovní halu v Praze a o své síle budou přesvědčovat především vyznavače tanečních rytmů. Na začátku devadesátých let byli dokonce pasováni na nejlepší bílou hip-hopovou skupinu světa.

Záhy po nich, 5. února, obsadí Malou sportovní halu Soulfly. V sedmadevadesátém skupinu po svém odchodu od brazilské Sepultury založil zpěvák a kytarista Max Cavalera.Všechny své mírumilovné představy přetransponoval do nesmírně drtivých thrashmetalových skladeb, což samo o sobě pasuje Soulfly na jednu z nejtvrdších koncertních skupin současné rockové scény. Během koncertu nebývá nouze o jasný politický i ekologický názor.

Po krátké pauze Prahu 22. února obsadí finská Apocalyptica. Zavítá do Paláce Akropolis a přijede propagovat novou desku, kterou pošle do světa dvanáct dnů předtím. Finská čtveřice prezentuje metalovou hudbu ve smyčcovém podání. Její koncerty dosahují frenetických reakcí, o čemž se ostatně mohli čeští diváci již několikrát přesvědčit na vlastní kůži. Apocalyptica v minulosti ozdobila svou účastí letní festivaly v Králíkách a Českém Brodě. 25. února se představí i v PKO v Bratislavě.

Rodí se i festivaly

Za zmínku jistě stojí i koncerty alternativně rockových Sneaker Pimps 27. února v pražském klubu Roxy, Američanů Flaming Lips 2. března v pražském Paláci Akropolis, britpopových Supergrass, kteří se v metropoli zastaví 3. dubna, či holandských doommetalových melancholiků The Gathering 12. dubna v Paláci Akropolis..

 Napilno již v těchto dnech ale mají i pořadatelé letních festivalů. S patřičným předstihem jednají se zahraničními interprety a snaží se je přivézt jako pozoruhodnou atrakci pro zdejší léto. Červencový Rock For People v Českém Brodě zatím žádnou hvězdu neohlásil, ovšem 6. února pozve nedočkavce na zimní podobu do pražského klubu Abaton s tandemem koncertních pódií a účastí skupin Mňága a Žďorp, Divokej Bill, Vypsaná fixa, Ready Kirken, Lety mimo a dalších.

Hlavní atrakcí třinecké Noci plné hvězd, jež se letos uskuteční 27. a 28. června, bude nejenom německá metalová královna Doro, ale i skupiny Team, No Name, Tři sestry či Kabát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám