Hlavní obsah

Knoflíkáři slaví čtvrt století. V divadle, s Babišem a Miraiem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Proč tam máte toho Babiše?“ ptá se vzrušeným tónem jedna z divaček ve Frýdku-Místku. Právě zhlédla divadelní adaptaci filmu Petra Zelenky Knoflíkáři a aktualizace jeho textu se jí opravdu nezdá. „Protože Karel Gott a Václav Havel už zemřeli, tak aby hra byla aktuální,“ reaguje autor představení Jakub Vašek.

Foto: Česká televize

Z filmu Petra Zelenky Knoflíkáři (1997)

Článek

Právě on je dobrou duší Komorního divadla Arté, které sází na úspěšné „kusy“, ať literární, či filmové.

„Komorní divadlo tvoří pevná pětka. Do toho jsme domluvení s herci, mimo jiné s Miroslavem Ratajem a Marcelou Čapkovou, kteří nás dle potřeby doplňují,“ říká Vašek.

Seskupení nadšenců

Pro jeviště tak v minulosti adaptovali mimo jiné další Zelenkův film, Příběhy obyčejného šílenství. Vašek jej objevil už za studií na konzervatoři, v lednu 2016. „Petr, pro mě již Péťa, jak jsem brzy zjistil, není na své texty háklivý, tak jsme sáhli i po povídkových Knoflíkářích,“ líčí herec, jehož tvář můžete znát z ostravského Divadla Mír, z televizní minisérie Dukla 61 nebo seriálu Místo zločinu Ostrava.

Vzápětí mi vysvětlí, že Komorní divadlo Arté tvoří jeho kolegové, kteří chtějí získat diváky tam, kde jsou doma, na severní Moravě, ve Frýdku-Místku.

„Profesionální divadlo ve Frýdku-Místku není, tak se snažíme, aby lidé nemuseli za kulturou jezdit daleko. Hrajeme pro ně tam, kde jsou doma,“ popisuje v prostorách Nové scény Vlast, která běžně hostívá i kino projekce, krátce po úspěšném odehrání Knoflíkářů před téměř vyprodaným sálem.

Změny v textu? Nutné

Mezi diváky nechyběl ani Petr Zelenka, který se na to, co s jeho filmem udělali (premiéru měl v listopadu 1997), přijel podívat. Před tím slyšel a viděl jen jednu ze čtených zkoušek, kde herci pilovali repliky, které napsal před více než čtvrt stoletím.

„Snažili jsme se zachovat předlohu co nejvíce. Jen jsme hru zasadili do současnosti, proto se některé postavy v ní měnily, přidali jsme některé věty,“ vysvětlí mi Vašek i změny, které teď vyvolávají v publiku nejvíc reakcí. Převládá smích, ovšem sem tam přijde i výtka.

V době, kdy do Frýdku-Místku dorazil na besedu Petr Zelenka, se jedna paní hlasitě dožadovala vysvětlení, proč jsou v adaptaci filmové klasiky expremiér Andrej Babiš a zpěvák Mirai. Konkrétně jde o povídku Pitomci řešící vyslání spermatu „nejkvalitnějších“ mužů do vesmíru.

„Ve filmu jde původně o sperma politika a zpěváka, Václava Havla a Karla Gotta. Jenže oba jsou mrtví. Hrajeme v roce 2023, tak jsme tam dali Miraie a Babiše. První je z Frýdku-Místku, druhý je nejvýznačnější politik dneška,“ tvrdí Vašek a dodá: „Je to satirický vtípeček, nic jiného za tím nehledejte. Tahle kombinace se taky na severu Moravy nabízí… Jinak jsem přepsal Péťovi i konec Knoflíkářů. Náš pilot bombu na Hirošimu nesvrhne.“

Možná budou i Čechy

Zmíní i to, že v době, kdy Knoflíkáři šli do kin, nebyl ani na světě. Navíc přece jen nakonec přizná i to, že „Péťa“ nebyl z nápadu převést je do divadla „zprvu až tak nadšený jako on“.

Knoflíkáři v divadle

  • 12. květen Bohumín
  • 13. květen Staříč
  • 19. květen Nová scéna Vlast ve Frýdku-Místku

„Říkal jsem, že nevěřím, že to jde. Což je moje povaha. Vidíte, povedlo se. Jsou to frajeři,“ shrnuje pak režisér po zhlédnutí představení s tím, že ač v něm „viděl i malé propady“, užil si ho.

Divákům evidentně tyhle „chybičky“ nevadí. Právě díky jejich zájmu má Komorní divadlo Arté domluveno dalších několik repríz Knoflíkářů napříč Moravskoslezským krajem. „Představení snad budou ještě přibývat, možná se podíváme do Čech,“ věří Vašek.

V případě repertoáru chce u adaptace slavných děl zůstat i dále: „Máme za sebou Poslední aristokratku Evžena Bočka, Povídky o manželství a sexu Michala Viewegha… Oblíbené kusy nás baví. Chceme ale v divadle přijít i s něčím jiným, než jak byly původně napsané. Hrajeme si se slavnými situacemi, hláškami… Posouváme klasiku i klasiky.“

RECENZE: Ztraceni v Mnichově. Komedie, při které mrazí v zádech

Kultura

Režisér Petr Zelenka: Dron je zabijácká zbraň

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám