Hlavní obsah

Knížák ve skandálních plastikách krmí Klause

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kontroverzní pražský sochař David Černý se postaral o další kulturní skandálek. Po miminech lezoucích po žižkovském televizním vysílači a růžovém tanku na Smíchově vytvořil v nově otevřené Galerii Futura laminátové plastiky, které zesměšňují prezidenta Václava Klause a generálního ředitele Národní galerie Milana Knížáka.

Foto: Dana Smrčková

Anna Hanusová-Flachová ukazuje repliku vlajky organizace Maagal.

Článek

Obrovité sochy představují dvě předkloněné figury, které mají v zadnici velký otvor. Když divák k němu vyleze po několikametrovém kymácejícím se žebříku a vstrčí tam hlavu, uvidí videozáznam, jak se Knížák a Klaus jako dva televizní gumáci vzájemně nechutně krmí roztékající kaší. K tomu jim hraje muzika - od skupiny Queen známá skladba We are the Champions.

Knížák k tomu Právu řekl: "Je to pořád stejné. David Černý je zamindrákovaný chudák a potřebuje se pravidelně něčím zviditelnit. Začíná to být už nuda." Podle Černého by mělo být jeho nové dílo alegorií současného společenského dění.

Na páteční vernisáži (je tu do 24. srpna otevřena výstava Survey 03' s výběrem tvorby současné české mladší a střední výtvarné generace) byla poblíž umístěna cedulku, že galerie Futura se od tohoto díla distancuje. Rozsáhlé výstavní prostory jsou v bývalé smíchovské továrničce, ke kterého se návštěvníci dostanou průchodem v činžovním domu v Holečkově ulici. Vše je pod zámkem, takže bez souhlasu majitelů by tam Černý obě sochy nemohl nainstalovat.

Marina Příhodová z Galerie Futura Právu řekla: "Nechceme cenzurovat výtvarníky. Každý má právo na svůj názor a ten nemusí být vždy zcela shodný s názorem galeristy. V tomto ohledu se od Černého plastik distancujeme."

Pikantní je, že otevření galerie bylo oficiálně oznámeno na tiskové konferenci Pražského bienále ve Veletržním paláci jako součást jeho volného doprovodného programu. A právě tato výtvarná přehlídka se v Praze koná pod záštitou prezidenta Václava Klause a za organizačního vedení Milana Knížáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám