Hlavní obsah

Knížák se zatím Fajtovi neomluví, spor byl odročen

Vrchní soud v Praze v úterý odročil projednání odvolání exšéfa Národní galerie (NG) Milana Knížáka proti rozsudku pražského městského soudu, který mu nařídil omluvit se historikovi umění Jiřímu Fajtovi. Knížák se podle předchozího nepravomocného verdiktu má omluvit za výroky v České televizi (ČT) z roku 2010, kdy dal Fajtovi za vinu „zruinování” galerie. Odvolací soud se ještě potřebuje zabývat videozáznamem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Knížák

Článek

Soudkyně Romana Vostrejšová případ odročila na konec listopadu, aby bylo možné řádně probrat jako důkaz záznam televizního pořadu. Městský soud v Praze nařídil Knížákovi omluvu Fajtovi v říjnu 2012. Verdikt se týkal výroků, ve kterých dal Knížák Fajtovi za vinu údajné zlikvidování galerie. Knížák se proti rozhodnutí odvolal. Podle městského soudu Knížákova slova směřovala velmi osobně proti Fajtovi, zároveň ale soud neuznal požadavek omluvy v alespoň jednom z celostátních deníků. Knížák má omluvu vyjádřit ve vysílání ČT.

Městský soud jednal v případu před dvěma roky podruhé. Dříve rozhodl, že se Knížák omlouvat nemusí. Odůvodnil to tím, že svá tvrzení pronesl v pořadu s nízkou sledovaností. Omluva přes Českou tiskovou kancelář a jeden z celorepublikových deníků by tak byla nepřiměřená. Proti tomuto verdiktu se Fajt odvolal a soudní senát následně rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání.

Omluva se týká pořadu Kontexty, kde Knížák mimo jiné řekl, že kunsthistorici, kteří před ním vedli NG, ji dovedli „do naprosto dezolátního stavu”. „A nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval,” uvedl. Fajt nicméně nikdy nebyl generálním ředitelem NG a tvrdí, že na finanční chod galerie neměl vliv. Byl šéfem Sbírky starého umění. Podle dřívějšího soudu nicméně z důkazů vyplynulo, že se v galerii nehospodárně a neefektivně vynaložilo přes 27 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám