Hlavní obsah

Knihy soutěží o titul roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pětadvacet publikací vydaných v loňském roce dostalo ocenění udělované v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2004. Do soutěže přihlásilo 96 nakladatelů 187 knih. Uvedla to ve čtvrtek ředitelka pořádajícího Památníku národního písemnictví Eva Wolfová.

Článek

Nejvíce obeslaná byla tradičně kategorie kniha o výtvarném umění. Mezi vědeckými publikacemi porota udělila první místo knize Česká architektura a její přísnost z nakladatelství Prostor. V krásné literatuře mají prvenství Pohádky Hermanna Hesseho z Arga, jako nejkrásnější knihu pro děti porota vybrala Říkadla a kecadla Ivana Diviše vydané Baobabem.

Nejkrásnější kniha o výtvarném umění je titul Heores z nakladatelství Kant, v kategorii bibliofilský tisk má první místo Máchův Máj, který vydal Luboš Drtina a nejkrásnější katalog vydal Obecní dům v Praze a jmenuje se Sport a móda.

Největší nedostatky porota spatřuje opět v kategorii učebnic, kde udělila pouze první cenu publikaci New Czech Step by Step z nakladatelství Akropolis. "Všechny byly grafickou úpravou i zpracováním podprůměrné," řekl předseda poroty soutěže Tomáš Machek. Připomněl, že nejlepší české knihy ale nic nevypovídají o zbytku české knižní produkce: "Množství knih, které jsou přihlášené do soutěže, totiž tvoří jen dvě procenta (loňské knižní produkce)."

Výstava vítězných knih se bude konat v Nostickém paláci od 26. dubna do 21. května. Oceněné publikace budou prezentovat republiku na mezinárodních veletrzích ve Frankfurtu nad Mohanem a Lipsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám