Hlavní obsah

Nové knihy: Trpková, Winning a Kryl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk sám před sebou prostě nikam neuteče, to je stará pravda. Potvrzuje se to hned v ději dvou knih aktuální nabídky. První je nová detektivka Kristýny Trpkové pracující s rodinným tajemstvím. Ta druhá, od Joshe Winninga, si bere za hlavní téma déjà vu v životě hlavní hrdinky. Další publikace se týkají výročí slavných hudebních osobností. Před dvěma sty lety se narodil skladatel Bedřich Smetana. Dokumentární odkrývá jeho turbulentní životní osudy. Osmdesát let od narození a třicet let po smrti písničkáře Karla Kryla je zase připomenuto jeho sebranými texty.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Milena Štráfeldová: Friedrich řečený Bedřich

O Bedřichu Smetanovi vyšla spousta knih a zdálo by se, že jeho život už byl popsán do nejmenších detailů. Čím víc se ale o něm dozvídáme, tím víc také zjišťujeme, že je tu pořád co objevovat. Rozhodně neexistuje jen jeden všeplatný pohled na našeho „nejnárodnějšího“ skladatele. Dokumentární román Friedrich řečený Bedřich líčí jeho dramatický osud, ale i jeho dobu a příběhy lidí, kteří jej obklopovali, milovali a podporovali, nebo mu jeho cestu naopak ztěžovali.

Ikar, 416 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Birgid Hankeová: Helena Rubinsteinová a tajemství krásy

Krakov 1896. Mladá Chaja Rubinsteinová, nejstarší dcera židovského majitele železářství, si přeje jen jediné – dostat se pryč z těsnosti rodičovského domu. Avšak provdat se za některého z nemilovaných kandidátů na ženění, kteří jsou jí pravidelně představováni, pro ni není řešení. New York 1965. Heleně Rubinsteinové je 95 let, je oslnivou ikonou a jednou z nejbohatších žen na světě.

Ikar v edici Významné ženy, 272 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Kristýna Trpková: Někdo z nás

Sourozence Herelovy od dětství pojí silné pouto, a přestože už jsou všichni dospělí, nedají na sebe dopustit. Rodinnou idylku jim však jednoho dne naruší hrůzný nález na zahradě matčina domu, jenž spustí lavinu nečekaných událostí.

Minulost se probouzí k životu a spolu s ní i mučivé tajemství, které nikdy nemělo spatřit světlo světa. Jak snadné je ztratit důvěru v někoho, koho známe celý život? A opravdu víme, co jsou naši nejbližší vlastně zač?

Kalibr, 352 stran, 321 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

RECENZE: Dceřina kletba. Chytne a nepustí

Knihy

Sam Holland: Číslo 20

Nález mrtvého muže na černé skládce, jehož tělo už stihly napůl ohlodat krysy, je sice drsný, ale detektiv Adam Bishop už si zvykl na ledacos. Když však kousek od oběti objeví nastříkané číslo XII a nedaleko číslo XIV, dojde mu krutá skutečnost: mezi odpadky se tu nejspíš nachází mrtvol víc. Hon na sériového vraha se rozbíhá – a velice brzy se Adama začne dotýkat i osobně.

Kalibr, 392 stran, 429 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Josh Winning: Ten negativ spal

Novinářka Laura Warrenová právě vystoupila z letadla v L. A., kde má napsat reportáž z natáčení chystané hororové minisérie, když se stane svědkem sebevraždy muže, který se vrhne z mostu. Už to začalo, pomyslí si. Protože seriál, o kterém má psát, je remake hororu z 90. let. Toho samého prokletého hororu z 90. let, ve kterém jako sedmiletá hrála – a před kterým celý život utíká…

Laser, 384 stran, 499 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

Ali Hazelwood: Šach a mat

Mallory už šachy nehraje. Svého snu se vzdala, aby se mohla věnovat nemocné mámě a ségrám. V jiném vesmíru by se teď nejspíš chystala na vysokou, místo toho ale bere jednu směnu za druhou a snaží se vydělat dost na to, aby rodina nestrádala. Všechno se změní ve chvíli, kdy se Mallory rozhodne zúčastnit posledního turnaje v šachu a náhodou se jí podaří porazit šachového velmistra Nolana Sawyera. Nolana šokuje prohra s naprosto neznámou hráčkou. Ještě víc ho ale překvapuje, že má chuť utkat se s ní znovu.

Ikar, 376 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

RECENZE: Z románu Manazuru dýchá japonský citový chlad

Knihy

Dale Carnegie: Jak se stát úspěšnou vůdčí osobností a efektivně se rozhodovat

Kniha pracuje s pravidly v oblasti práce s lidmi. Jedním z hlavních důvodů, proč jsou lidé povyšováni do manažerských nebo vůdčích pozic, je fakt, že byli schopni efektivně zvládat svou práci. Jejich úspěšnost dnes ale závisí především na tom, jak zvládnou přechod od „dělání“ věcí k „vedení“ lidí, tedy jestli dokážou pomoci svým podřízeným, aby ještě lépe zužitkovali své dovednosti a lépe využili pracovní dobu. Tato kniha vám nabízí řadu podnětů a rad, jak toho dosáhnout.

Práh, 208 stran, 299 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

Petr Šilha: Velikonoční tradice

Tato knížka s vystřihovánkami dovede děti k Velikonocům a pomocí příběhů, které vypráví dědeček svým vnoučatům, jim vysvětlí základy velikonočních tradic i s trochou historie. Pohádky od Květné neděle po Velikonoční pondělí plus vysvětlení různých tradic a vystřihovánky vajíček k tomu!

Bambook, 64 stran, 249 Kč

Foto: Bambook

Obal knihy

Kryl Karel: Texty písní

Osmdesát let od narození a třicet let po smrti Karla Kryla vydává nakladatelství Torst úplný soubor všech jeho písňových textů, připravený na základě jeho rukopisů a s jeho vlastními ilustracemi. Součástí knihy je zevrubná ediční a textologická poznámka a rozsáhlý hudebně-historický komentář.

Písňové texty Karla Kryla patří k základním hodnotám poválečné české literatury a kultury. Pomáhaly lidem v nouzi a zoufalství, burcovaly, bavily a varovaly. Krylova poetika sahá od historizujících obrazů k poetickým hříčkám, od milostné písně k písni protiválečné, od osobního vyznání k celospolečenské výpovědi. Ani třicet let po autorově smrti neztratily nic ze své působivosti a naléhavosti.

Torst, 524 stran, 548 Kč

Foto: Torst

Obal knihy

Vanessa Chan: Vyvolali jsme bouři

Rodina Cecily Alcantarové je v zoufalé situaci: ztratil se její patnáctiletý syn, nejstarší dcera je den ode dne roztrpčenější a nejmladší dcera se musí neustále skrývat před japonskými vojáky ve sklepě. Cecily si je jistá jen dvěma věcmi: všechno je to její vina a rodina se to nikdy nesmí dozvědět. Příběh vyprávěný z perspektivy čtyř hrdinů – Cecily a jejích tří dětí – pojednává nejen o hrůzách války, ale také o nerovných vztazích mezi kolonizovanými a jejich utiskovateli, o nejednoznačnosti dobra a zla ve chvílích, kdy je v sázce život, ale také o nečekané lásce, zlomeném srdci a neuvěřitelné lidské vytrvalosti a odhodlání.

Host, 376 stran, 469 Kč

Foto: Host

Obal knihy

RECENZE: Novela o zániku Ďatlovovy výpravy zní hrůznou notou

Kultura

RECENZE: Z pobudy diktátorem. Komiksový Hitler neomračuje

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám