Hlavní obsah

Nové knihy: Ackermanová, Tuček či Taylorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kódy a hádanky zajímají lidi od nepaměti. Tajemství luštitelů kódů je kniha, která popisuje rozkrývání japonských šifer. Oblíbené jsou také automobily. Encyklopedie aut v Československu mapuje jejich vývoj u nás od roku 1945. V nabídce najdeme dále monografii uměleckého sdružení Rafani, návod pro mladé dívky, jak projít úskalími dospívání, a soubor povídek inspirovaných školní docházkou.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Sara Ackermanová: Tajemství luštitelky kódů

Příběh dvou žen Isabel a Lu, odehrávající se na havajském ostrově O’ahu ve dvou časových rovinách za války v Pacifiku a v roce 1965. Isabel se po Pearl Harboru zabývá rozkrýváním japonských kódů. Po převelení na Havaj, kde zahynul její bratr, se seznámí s jeho přítelem Matteem a oba se neubrání vzájemné přitažlivosti. Jejich osudy se však později rozcházejí. Navíc Isabel přichází o kamarádku Glorii, jež se nevrátí z výletu s přítelem Dickiem – on tvrdí, že se utopila…

Ikar, 376 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Kolektiv autorů: Za pět minut zvoní

Několik mladých českých autorů a autorek ve dvanácti povídkách připomene radosti i strasti povinné školní docházky. S hrdiny jejich příběhů odhalíte tajemnou šifru načmáranou na staré školní lavici, seberete odvahu a vzepřete se školním pravidlům, navážete jedinečná přátelství nebo prožijete stejně nezapomenutelnou lásku.

YOLI, 256 stran, 399 Kč

Foto: YOLI

Obal knihy

Jodi Taylorová: Stezka časem

Pod zdánlivě nevinnou rouškou Svaté Marie probíhá tak trochu jiný historický výzkum. Zdejší historici a historičky pokračují i ve čtvrté knize v tom, v čem jsou nejlepší, zkoumají dějinné události v dané době, předstírají, že to není cestování časem, a snaží se přežít cokoliv, co se pokazí. Protože se něco pokazí vlastně pokaždé a historici vyhodí do vzduchu klidně i mléko. Ale teď na sebe dokonce poštvali časovou policii. Tak trochu jiné science fiction i pro ty, kteří tento žánr normálně nečtou.

Laser, 344 stran, 549 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

Chtěl být po tátovi fotbalistou, jenže se zranil. Žil všelijak, na hraně. Vysvobodilo ho až psaní

Knihy

Boyd a Beth Morrisonovi: Země bezpráví

První díl historické dobrodružné série ze 14. století, Canterbury 1351. Zemi zpustošil mor a ničí ji válka. Mnohé vesnice zůstaly vylidněné a nikde není bezpečno. V takových časech je rozumné se držet stranou. Mladý rytíř Gerard Fox si ale nemůže dovolit být rozumný. Jeho bratr zahynul v bitvě, otce zabil mor, rodině byl odebrán veškerý majetek a Gerard se ocitl v nemilosti církve. Exkomunikaci může zrušit jediné papež, ale k tomu Fox potřebuje svědectví muže, který o událostech něco ví.

Ikar, 432 stran, 499 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Tina Harnesková: Kdo seje do sněhu

Máriddja se právě dozvěděla, že už jí nezbývá mnoho času. Svůj osud přijímá se zuřivou rezignací a rychle přechází k důležitějším záležitostem - třeba jak utajit svůj stav před manželem Bierou.

Sámské rodiny jsou tradičně velké a mladí se v nich mají starat o staré. Jenže Máriddja a Biera nikdy neměli děti. Sice se kdysi starali chlapce, kterého milovali nade vše, ale ten jim byl odebrán.

Ikar, 312 stran, 429 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Joanna Błędzka, Marta Kawczyńska: #Skorodospělá: Otázky a odpovědi

Tuhle knížku napsaly holky pro holky. Období dospívání je časem velkých změn. Celé tvoje tělo prochází doslova ohromující přestavbou a pozadu nezůstávají ani emoce a veškeré prožívání. Určitě máš hlavu plnou otázek. Ať už se jedná o menstruaci, výběr podprsenky, zvládání náhlých změn nálad, nebo třeba problémy s kyberšikanou. Tady získáš odpovědi, které ti pomohou pochopit samu sebe a projít náročným obdobím dospívání. Kniha je určena dívkám od 12 let.

Pikola, 224 stran, 359 Kč

Foto: Pikola

Obal knihy

Glatz: Rituální vraždy v Kladsku

Knihy

T. L. Swanová: A co bylo dál

Jameson s Emily se snaží o svého prvního potomka, což nakonec dožene Emily k tomu, že ho unese do thajského wellness resortu, kde by si oba měli odpočinout. Tristan se chystá na převzetí Claiřina podniku, snaží se ze svých adoptivních synů vychovat schopné mladé muže, s Claire očekávají první dítě a do toho všeho připravují svatbu. Elliot a Kate měli za to, že už všechny překážky ve vztahu překonali. Sledovat zpovzdáli Christophera, jak se snaží sžít s venkovem, je Haydenina nejoblíbenější volnočasová aktivita. Spolu s Eddiem se smějí Chrisovým pokusům navázat kontakt se sousedy, ulovit vlka, který údajně terorizuje okolí, ale nikdo ho neviděl.

Metafora, 216 stran, 254 Kč

Foto: Metafora

Obal knihy

Frank Hecker, Katrin Heckerová: Průvodce přírodou pro děti

Průvodce světem zvířat a rostlin pro děti. Obsahuje 200 různých druhů, které doplňují výstižné fotografie a rámečky se zajímavostmi. S ohledem na dětské čtenáře jsou v textu i tipy na různé zábavné a vzdělávací aktivity. Kniha se hodí nejen jako zdroj informací třeba k rozšíření školního učiva, ale i do terénu jako průvodce při rodinném výletu do přírody. Přehledná i zábavná příručka s hezkou grafickou úpravou v praktickém formátu.

Universum, 256 stran, 299 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Josef Ondrík: Rafani

Souborná monografie představuje průřez dvaceti lety tvorby umělecké skupiny Rafani. Přináší jak bohatou obrazovou i textovou dokumentaci akcí a instalací skupin, tak i texty kurátorů a teoretiků. Rafani se dlouhodobě zabývají uměním ve veřejném prostoru a strukturální podobou výstav a zajímají se též o možnosti metafory, kterou chápou jako druh instrumentu, který může mít aktivizační účinky pro místní prostředí a konkrétní diskurz.

Nakladatelství Akademie múzických umění, 467 stran, 1500 Kč

Foto: Nakladatelství Akademie múzických umění

Obal knihy

Jan Tuček: Auta v Československu 1945-1990

Publikace, první tohoto druhu u nás, připomíná více než 150 modelů automobilů prodávaných a provozovaných v Československu v letech 1945 až 1990. Osobní vozy třiceti různých značek jsou přehledně rozčleněny do tří časových období: 1945–1960, 1961–1975, 1976–1990. 

Každé časové pásmo je dále členěno podle původu automobilů. U vozů jsou uvedeny základní technické údaje a počty prodaných, resp. dovezených kusů, dále pak dobové prodejní ceny v korunách (Kčs) resp. v tuzexových bonech (TK). Jsou to automobily, které prodávala Mototechna, Tuzex a značkové prodejny Škoda. Popisy automobilů ilustruje 450 převážně barevných fotografií a kreseb.

Grada, 272 stran, 669 Kč

Foto: Grada

Obal knihy

RECENZE: Chyť toho králíka – román o rozbitém ženském přátelství

Knihy

RECENZE: Radka Denemarková přemítá o dědictví dlouhého století

Knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám