Hlavní obsah

Muzeum hledá staré věci do Hrabalovy chaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kersko

Zařizuje se chata po Bohumilu Hrabalovi v Kersku. V osadě na Nymbursku proslavené spisovatelovým dílem Slavnosti sněženek vzniká muzeum. Středočeský kraj, který jeho někdejší domek koupil, nyní ve spolupráci s Polabským muzeem hledá předměty, kterými bude expozice vybavena.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Chata po spisovateli Bohumilu Hrabalovi v osadě Kersko se mění v muzeum.

Článek

Jedná se o chybějící předměty alespoň tvarově podobné věcem, které tvořily vybavení chaty na přelomu 80. a 90. let minulého století. Mezi nimi je třeba cukřenka, barometr, železničářská čepice nebo hodiny kukačky.

Foto: Středočeský kraj, Právo

Předměty, které hledá muzeum do expozice Bohumila Hrabala.

„Část původního vybavení Hrabalovy chaty má Polabské muzeum k dispozici, ale řada předmětů z původního vybavení a některé části nábytku se bohužel do dnešní doby nedochovaly,“ uvedl krajský radní pro kulturu a cestovní ruch Václav Švenda (TOP 09). Připomněl, že se rychle blíží termín plánovaného otevření chaty a muzea. Ten je stanoven na konec března, kdy se bude připomínat 110. výročí spisovatelova narození.

Muzeum do expozice preferuje věci opotřebené, s patinou vzniklou časem, ne nové či nepoužívané. Je možné darovat také poškozené, rozbité či slepované předměty. Seznam několika desítek hledaných předmětů je uveřejněn na webu Středočeského kraje.

V případě eventuální nabídky některého z uvedených artefaktů je možné se ozvat na e-mailovou adresu info@polabskemuzeum.cz.

Kraj Hrabalovou chatu odkoupil za 9,9 milionu korun od majitelů, jimž ji spisovatel odkázal. Bohumil Hrabal tady pobýval a tvořil v letech 1966 až 1996. Právě tady nejspíš vznikla celá řada jeho knih, od Postřižin, Něžného barbara až po Obsluhoval jsem anglického krále.

V současné době finišují práce na rekonstrukci chaty. Dělníci pod dohledem památkářů a architektů vracejí domku v osadě Kersko podobu, aby vypadal, jako by Hrabal právě odešel. Oprav se dočkala terasa, kam přibude schodiště, jímž budou návštěvníci opouštět expozici.

Foto: Archiv Radek Plavecký - reprodukce, Právo

Dřívější podoba chaty Bohumila Hrabala, jíž se má po rekonstrukci přiblížit.

Dlaždice na podlaze v domku střídá dřevěná podlaha, do přízemní obytné kuchyně se vrací Hrabalova malovaná truhla, skříň, kamna či stůl s lavicí. „Dochovalo se i křesílko, židle, dělá se replika palandy,“ řekl Právu ředitel muzea Jan Vinduška.

„Doplníme sem věšáky, zrcadla a třeba také výpravku, železničářskou plácačku k vypravování vlaků,“ dodal Vinduška, a připomněl tak spisovatelovo oblíbené téma železnice, které se objevilo v jeho dílech.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Interiér chaty Bohumila Hrabala před rekonstrukcí.

V garáži bude prodejna vstupenek a zázemí průvodce, v místě ubourané kůlničky za chatou vznikne bezbariérová toaleta. Kraj ustoupil od původního záměru budovat v zahradě samostatné zázemí pro návštěvníky či badatele. Podle architektů to působilo nepatřičně.

Polský publicista Aleksander Kaczorowski o Bohumilu Hrabalovi: Byl evangelista radosti života

Kultura

Měla jsem přijmout, že chce umřít. Pozdní literární objev Pavel Růžek je přirovnáván k Bukowskému i Hrabalovi

SALON

Může se vám hodit na Firmy.cz: Krajský úřad Středočeského kraje, Polabské muzeum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám