Hlavní obsah

Máte názor? A mohla bych ho vidět? Nejstarší české nakladatelství slaví devadesátiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos vydá nakladatelství Vyšehrad téměř devadesát titulů, z nichž polovinu tvoří novinky a polovinu dotisky a reedice. Zároveň v roce 2024 oslaví své devadesátiny. Je v tomto ohledu nejstarším nepřetržitě fungujícím nakladatelstvím v Česku.

Foto: Petr Horník, Novinky

Tisková konference k devadesáti letům fungování vydavatelství Vyšehrad. Na snímku knižní tituly vydavatelství

Článek

Součástí oslav je i slogan: „…Máte názor? A mohla bych ho vidět?“ Obdoba hlášky z legendárního filmu Kulový blesk (1978).

Vyjadřuje profil nakladatelství. To se zaměřuje zejména na historii, filozofii, religionistiku a teologii, dále na původní a překladovou beletrii (edice Tvář, Světová próza, Čtení u krbu), poezii (Verše) a oblíbené rozhovory s významnými osobnostmi (Rozhovory).

Tomáš Etzler: Postižené děti v Číně oficiálně neexistují

Český lev

„Devadesát je XC a to je zase v cyklistické terminologii oblíbená disciplína horských kol. Je pro ni typická jízda ve složitém terénu, jezdec musí dávat velký pozor na kameny, kořeny nebo brody. XC je nezapomenutelná jízda, dřina a adrenalin. XC je cesta na Olymp. A český Olymp je Vyšehrad. Tam za ty roky vědí, že úspěch není zadarmo. Že je to někdy cesta divočinou, plná nástrah a nebezpečí, s každou další knížkou se vrací na stupeň vítězů. Patří tam už XC let,“ napsal Vyšehradu mimo jiné k narozeninám spisovatel Jan Štifter.

Z pera českých autorů letos například vyjdou povídky Krajina roztavených zvonů Jana Štiftera, román Třetí terapie Danuty Chlupové či historická monografie Heinrich Franz Boblig. Zlý duch moravsko-slezských dějin? od Jaroslava Čechury.

Spisovatelka Danuta Chlupová: Ve svém životě polštinu a češtinu střídám

Kultura

Ediční plán zahrnuje stejně jako každý rok i řadu longsellerů – například slavný román Kámen a bolest Karla Schulze vyšel ve Vyšehradu poprvé už v roce 1942.

Nakladatelství Vyšehrad je od roku 2018 součástí skupiny Albatros Media.

Devět milníků. 90 let Vyšehradu

V roce 1934 Bohumil Stašek, kanovník Vyšehradské kapituly, římskokatolický kněz, politik a čelný představitel Československé strany lidové, zakládá Vyšehrad.

  • 40. léta 20. stol. 1945–1948: rozvoj pod vedením Aloyse Skoumala a Bedřicha Fučíka. Poprvé vychází Kámen a bolest Karla Schulze (1942) a Medvídek Pú A. A. Milneho (1949).
  • 50. léta 20. stol. 1953: perzekuce, uvěznění většiny pracovníků i spolupracovníků Vyšehradu, název Vyšehrad musí být nahrazen názvem nakladatelství Lidová demokracie. 1953-1956: dochází takřka k úplnému utlumení ediční činnosti a je zaveden tzv. gestorský systém, kdy nakladatelství dostávají od ministerstva kultury jakési výhradní právo na vydávání určitého literárního žánru. Vyšehradu je přiřčena specializace na český venkovský román 19. století.
  • 60. léta 20. stol. Poprvé vychází Egypťan Sinuhet Miky Waltariho (1965). 1968: několik desítek spisovatelů v čele s Jaroslavem Seifertem podepisuje petici za obnovení jména Vyšehrad. Na jeho vedení se dokonce opět podílí Bedřich Fučík.
  • 70. léta 20. stol. V krátké době vycházejí díla do té doby zakázaných českých i překladových autorů (Gabriela Marcela, Martina Heideggera či Pierra Teilharda de Chardin). Edice Historica měla zahájit dílo Josefa Pekaře Postavy a problémy českých dějin. Bylo sice vytištěno, avšak ministerstvem posléze zlikvidováno. Ovšem vychází i slavná Citadela Antoina de Saint-Exupéryho (1975).
  • 80. léta 20. stol. 1982: do edičního plánu zařazeny tituly tzv. černé řady – dnes nazvané Reflexe – věnované významných filozofům, teologům a historikům (Boëthius, Valerián Magni, Bohuslav Balbín, Erasmus Rotterdamský, Jan Duns Scotus, Blaise Pascal aj.).
  • 90. léta 20. stol. 1992 – likvidace společného podniku Lidová demokracie a Vyšehrad. 1993 – znovuzaložení Vyšehradu jako spol. s r. o. Vyšehrad je zachráněn před úpadkem.
  • Nultá léta 21. stol. Vycházejí velká díla: Encyklopedie středověku editorů Jacquese Le Goffa a Jeana-Clauda Schmitta.
  • Desátá léta 21. stol. Vychází řada úspěšných titulů jako Gentleman v Moskvě. V edici Rozhovory rozhovor s Pavlem Kolářem Labyrint Pohybu, nejprodávanější kniha roku 2018. Je založena edice českých autorů Tvář, kde jsou vydány Sběratel sněhu nebo Poupátka, a ediční řada Největší dramatici. Do Vyšehradu se vrací díla Miky Waltariho.
  • 20. léta 21. století až dodnes. Nové knihy a nové plány: Hedvábné stezky Petera Frankopana, Novinářem v Číně Tomáše Etzlera, Paví hody Jana Štiftera, Hledání rovnováhy - rozhovor s Josefem Baxou, Náhradka Barbory Postránecké a Jany Plavec, Kronika jednoho šílenství Jaroslava Čechury, To nejlepší z podcastu MUDr.ování Lucie Šilhové.

Hana D. Lehečková o své knize Poupátka: Příběh je realitě bližší, než bych si přála

Kultura

Historik Jaroslav Čechura studuje sex v „době temna“

Styl

Reklama

Související témata:
Nakladatelství Vyšehrad

Výběr článků

Načítám