Hlavní obsah

Knihkupci budou rádi, když letos přežijí

Právo, Jaroslav Špulák

Při rozvolňování v pondělí otevřela knihkupectví. Prodejci knih v kamenných obchodech v tom vidí svou naději. Podle Martina Vopěnky, předsedy Svazu českých knihkupců a nakladatelů, jsou ale dlouhodobě pod velkým tlakem.

Foto: ČTK

Martin Vopěnka říká, že po první pandemické vlně byl vztah čtenářů ke knihkupcům vstřícný.

Článek

S jakými očekáváními otevírají knihkupci své obchody?

Především s očekáváním a nadějí, že už nikdy nebudou muset zavřít. Tedy že už se z toho chmurného období definitivně noříme. Dalším očekáváním samozřejmě je, že se k nim čtenáři vrátí.

Lze ztráty, které vznikly během pandemie, letos dohnat?

Obávám se, že ne. Uzávěra byla dlouhá a kompenzace ze strany státu zcela nedostatečné. Letos bude každý rád, když alespoň přežije. Nicméně pořád věříme, že atmosféra knihkupectví je nenahraditelná a že si to čtenáři během pandemie i uvědomili.

Jak dnes hodnotíte reakci kupujících po první vlně pandemie?

Po první vlně pandemie byla překvapivě pozitivní. Hodně se dohnalo už přes léto a ani podzim nebyl špatný, přestože pandemie už znovu nastupovala a část podzimu bylo zavřeno. Budeme doufat, že reakce lidí po druhém lockdownu bude podobná.

Lidé si zvykli kupovat knihy na internetu. Očekáváte, že tento trend po otevření obchodů opadne?

Teď od začátku roku už obchody přes e-shopy stagnují. Myslím, že lidé začali být z toho bezkontaktního nakupování unavení. To mi dává naději, že se vrátí zpátky do kamenných obchodů. Přece jen sociální kontakt při nákupu je také významný.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů vyjde čtenářům vstříc také spuštěním univerzální knižní poukázky. Pomůže všem, kteří by rádi někoho obdarovali knihou, ale nejsou si jisti jakou. Od 1. června 2021 si dárkovou poukázku na míru vygeneruje na stránkách dameknihu.cz a obdarovaný pak sám kdykoli během roku uskuteční nákup knihy podle svých představ, ideálně u svého knihkupce.

Převládá u knihkupců optimismus?

Bohužel si nepamatuji, že by u knihkupců někdy optimismus převládal, tím spíš nyní. Knihkupectví jsou dlouhodobě pod velkým tlakem a je třeba na ně nahlížet spíše jako na veřejnou kulturní službu než jako na byznys.

Nicméně věřím, že v každém alespoň trochu optimismu zažehne skutečnost, že snad už máme to nejhorší za sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám