Hlavní obsah

Klímova parodie současné politiky

Novinky, František Cinger, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivan Klíma se přihlásil novým románem. Nechal se inspirovat svou dávnější rozhlasovou hrou Ministr a anděl, kterou před časem umístil do neurčité totalitní země a diktátor v ní podlehl iluzi, že má za poradce anděla. Knihu tentokrát nazval Premiér a anděl a jde o prózu přímo současnou.

Foto: Jan Kaše

Milan Bačík a jeho Junior orchestr

Článek

Ministerský předseda Florian je vysoký sportovec. Než ho vířivý osud vehnal do politiky, vyučoval na fakultě loutkoherectví. Po revoluci spoluzaložil stranu mající ve znaku bílého páva, zdůrazňující hodnoty trhu i národa. Kdo by postavu vnímal jen jako parodii současného prezidenta a strany modrého ptáka, toho přesvědčí autor o svém širším pohledu.

Není důvod ale hledat analogie ke konkrétním postavám české politiky, i když i tak lze novinku číst. Klímovi ovšem jde o víc: o vystižení atmosféry společnosti, kde vládne chaos, korupce, neexistují pravidla, která by životnímu úsilí pomáhaly najít smysl.

Vtipně je zvolena přezdívka milence premiérovy ženy Ireny, inženýrovi Kyselovi říká Vázanka, "typický bankovní budižkničemu", vyskytující se pouze v bílé košili s pečlivě uvázanou kravatou. Jak se ukazuje, je zapleten do korupční aféry, jejíž vyšetřování odstartoval novinář Fedor a někdo bude muset jít z mocenského kola ven.

Dalo by se třeba pokračovat motivy premiérova syna Lea a dcery Julie žijících v opozici vůči mocnému otci.

Klíma je veden jako v mnoha svých prózách hledáním rozhraní dobra a zla. Pátrá po hranici, kde se aktivita mění ve zločin. Kreslí jeden portrét za druhým, nejde mu o formální experiment. Vypráví příběhy několika lidí, mocných jedinců, a nutí čtenáře, aby si sám odpověděl, koho si váží a kým opovrhuje. A také proč.

Ivan Klíma: Premiér a anděl

Academia, 279 stran

Související témata:

Výběr článků

Načítám