Hlavní obsah

Když se zvýší DPH na vstupenky, ubyde koncertů, tvrdí Asociace hudebního průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asociace hudebního průmyslu, která sdružuje největší subjekty působící v oblasti pořádání a realizaci hromadných kulturních akcí, vydala prohlášení k navrhovanému zvýšení sazby DPH na vstupenky z deseti na čtrnáct, respektive dvacet jedna procent. Tvrdí v něm, že toto zvýšení by mělo pro kulturní a sportovní akce v České republice a pro výběr daní negativní dopady.

Foto: www.klapper.cz

Koncerty zahraničních hvězd u nás jsou v ohrožení.

Článek

„Při dalším zvýšení cen vstupenek bude logicky docházet k úbytku počtu prodaných vstupenek a tím v budoucnu i k úbytku plánování akcí, jelikož jejich realizace bude ještě více riziková. Důkazem je, že již nyní, v době obrovské inflace, která zatěžuje rozpočty českých občanů, dochází ke stagnaci a poklesu stávajících prodejů vstupenek na kulturní akce,“ stojí v prohlášení.

Jednání u ministra

Jana Heřmánková, členka výkonného výboru Asociace hudebního průmyslu a jednatelka společnosti T-Servis, Právu řekla: „Ještě než informace o možném navýšení DPH na vstupenky vyšla na veřejnost, poslali jsme na ministerstvo kultury, ministerstvo financí, ministerstvo průmyslu a obchodu a předsedovi vlády dopis, v němž jsme popsali, co by se po navýšení stalo. Z ministerstva financí nám odepsali, že vláda musí přistupovat k razantním krokům, což je obecný postoj, který chápeme. Byli jsme i na jednání u ministra kultury Baxy, ale neměli jsme pocit, že bylo pochopeno, o co nám jde.“

Nakonec došlo ke spojení s jinými kulturními asociacemi a následoval další dopis na stejné adresy.

„Na ten jsme zatím odpověď nedostali, nicméně jsme měli další schůzku u pana ministra Baxy. Znovu jsme přednesli naše argumenty, ale stále si nemyslíme, že by měl stoprocentní pochopení pro to, o co nám jde, tedy že se ve výsledku vybere mnohem méně peněz. Třeba i kvůli tomu, že menší agentury budou zakládat nové společnosti, které nebudou platit DPH na vstupenky a podobně,“ dodala Heřmánková.

Kultura pro všechny?

Asociace v prohlášení dále tvrdí, že je zcela průkazné, že v zemích, kde je DPH do maximální výše deset procent, je celoročně na výběr mnoho festivalů a megakoncertů největších zahraničních interpretů. Státům, kde se sazba DPH pohybuje nad deset procent, se především zahraniční produkce zcela vyhýbají.

„V nabídkách, které se předkládají managementům velkých zahraničních hvězd, si nyní konkurujeme především s Německem a Polskem v usilování o to, aby tyto koncerty byly právě u nás. Z těchto pobídek jsou rozhodně velmi diskriminováni na Slovensku a v Maďarsku, kde je DPH na vstupenky více než dvacet procent,“ stojí ještě v prohlášení.

V jeho závěru vyzývá Asociace hudebního průmyslu vládu ke konstruktivní diskusi o možnostech, jak podpořit kulturní odvětví a zároveň udržet dostupnost kulturních akcí pro širokou veřejnost.

Hloupé a nesystémové, bouří se divadla i nakladatelé

Kultura

Stanjurův plán vyšší DPH narazil. Dokonce i v koalici

Domácí

Reklama

Související témata:
Asociace hudebního průmyslu (AHP)

Výběr článků

Načítám