Hlavní obsah

Kdy začíná život? Když chcípne pes

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vděčné téma bývá otázka, co může čekat chlapa po padesátce? Obchody s legračními suvenýry a jinými ptákovinami nabízejí pro tuhle generaci poťouchlé, posměšné knihy, například průvodce jeho sexuálním životem. Mladí si o takových rovněž nedělají iluze.

Foto: Petr Hejna

Winzer

Článek

Trochu serióznější odpověď se v neděli snažila dát zdařilá televizní inscenace Když chcípne pes Vladimíra Drhy, přestože i ten sexík s teenagerovským poupátkem se tam našel.

Tentokrát se hlavně velmi povedl scénář, což ve veřejnoprávní instituci nebývá pravidlem. Scenárista Martin Šafránek uvádí na scénu psychologického dramatu stárnoucího architekta Václava Holara (Jiří Štěpnička), který vyměřuje pozemky pro vesnice milionářů a má pár let do důchodu. Žije v pohodlí a přepychu se svou Martičkou (Kateřina Buriánová) a synkem Cácou. Není ani šťastný, ani nešťastný, spokojeně přežívá, trápí ho jen mysteriózní noční můry, v nichž mu jeho stará matka nabízí smyčku, aby se oběsil.

Co se ale může stát, pokud se za dveřmi jednoho dne objeví mladá, drzá a dost hezká podvodnice (Barbora Seidlová), která se snaží Holara pumpnout o dvě tisícovky. Zdánlivě nevinná rošťárna spustí pěkný sled zvratů. Jiří Štěpnička zde podává zajímavý a živý portrét unaveného padesátníka, slabocha, rezignovaného muže, jenž žije z vlastních iluzí a ze setrvačnosti, ale který přesto nebo právě proto neodolá jednoho dne pokušení. A také za to zaplatí: musí se vyrovnat s pravdou o svém životě, o rodině i o sobě a své samotě.

Příběh má zároveň (hořce) komediální momenty, především svižné dialogy, jež občas nezapřou nucenost, s jakou se autoři snaží, aby to mezi Holarem a jeho mladou krasotinkou jiskřilo vždy a za všech okolností. Je dobře, že režisér Drha přesto netlačil stárnoucího hrdinu k obvyklé ublíženecké a teatrální lítosti.

Takhle filmu nelze upřít kouzlo přirozeného života, lehkomyslnosti, z níž mohou vznikat velká dramata. A naopak zároveň vidíme, že někdy nestačí jen zabarikádovat dveře knihovnou, abychom nemuseli poznat pravdu. Ve většině televizních inscenací je taková přirozenost života věc zcela nevídaná.

Když chcípne pes

ČT (2003), ČT 1, neděle 22. února, 88 min.

Režie: Vladimír Drha, scénář: Martin Šafránek, hudba: Emil Viklický, kamera: Vladimír Křepelka. Hrají: JiříŠtěpnička, KateřinaBurianová, BarboraSeidlová, DagmarBláhová, JanMaléř, VáclavMareš.

Anketa

Jaká byla inscenace Když chcípne pes?
Zdařilá
55,5 %
Průměrná
15,8 %
Nic moc
28,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 265 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám