Hlavní obsah

Karlštejnský poklad atrakcí výstavy o císaři Ludvíku IV. Bavorovi

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bavorském Řezně (Regensburgu) se ve čtvrtek dopoledne otevřela rozsáhlá umělecko-historická výstava o Ludvíku IV. Bavorovi, slavném císaři první poloviny 14. století. Její největší atrakcí je Karlštejnský poklad, který do Německa zapůjčilo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.

Foto: PRÁVO – Peter Kováč

Karlštejnský poklad na výstavě v Řezně.

Článek

Jde o unikátní soubor středověkých světských oděvních doplňků ze zlaceného stříbra, které byly objeveny na konci 19. století ve zdi hradu Karlštejna. Všech 387 předmětů tam kdosi ukryl v době ohrožení. Poklad kupříkladu obsahuje 119 gotických luxusních knoflíků, které na svém odění zřejmě používal český král a pozdější císař Karel IV. a jeho rodina. Podobná sbírka spojená přímo s panovnickým dvorem na světě neexistuje.

Foto: PRÁVO – Peter Kováč

Richard Loibl, jeden z autorů výstavy o Ludvíku IV. Bavorovi, představuje novinářům na výstavě část Karlštejnského pokladu.

Předměty za první republiky koupil továrník Jindřich Waldes, majitel firmy Koh-i-noor. Když ho zatklo gestapo, byl poklad konfiskován a po válce uschován v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Dědicové získali vše zpět při restitucích v 90. letech a předměty obětavě věnovali v roce 1995 českému státu.

V Řezně Karlštejnský poklad připomíná, že největším sokem císaře Ludvíka IV. Bavora byl právě Karel IV., jemuž je ostatně věnována část řezenské výstavy. Mezi Ludvíkem a Karlem by asi vypukla krvavá válka, jenže český král měl jako vždy ve svém životě neobyčejné štěstí. Po 33 letech vlády v Německu Ludvík IV. Bavor na podzim 1347 nečekaně zemřel, když při honu na medvědy spadl z koně a zlomil si vaz. Cesta na císařský trůn tak byla pro mladého Lucemburka otevřena.

Výstava bude v Bavorsku otevřena do 2. listopadu. Poté se poklad přesune na hrad Karlštejn, kde bude po tři roky turistům připomínat jubileum 700 let od narození Karla IV.

Reklama

Výběr článků

Načítám