Hlavní obsah

Karlovarský multifunkční sál vypadá jako obří červený krab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někomu připomíná obřího kraba, jinému transformera s výraznou červenou helmicí. Karlovy Vary mají nový multifukční sál vsazený do dvorany novorenesančních Císařských lázní. A je to unikát jak vizuální, tak i technologický.

Foto: Petr Horník, Právo

Včerejší zkouška v novém karlovarském sále

Článek

Sloužit má hlavně jako nová základna Karlovarského symfonického orchestru. Do budoucna se počítá s jeho zapojením do filmového festivalu. Tvůrčí prostor tam najdou i divadelníci. Koncertní síň, variabilní podle potřeb, navrhl architekt Petr Hájek a přizval experta na akustiku Martina Vondráška.

„Císařské lázně jsou vrcholná stavba konce 19. století a byly postaveny s jedinečnou technologií, kdy robot vkládal do prstence kolem vany plné rašeliny. To se nepodařilo zrekonstruovat, a tak bylo rozhodnuto, že se vybuduje nový koncertní sál tak, aby nebyla poškozena památka, a měl univerzální využití,“ řekl architekt Petr Hájek s tím, že projekt vyšel na 1,5 miliardy korun.

Celou konstrukci na šesti nohách spouštěli přes střechu, uvnitř ji dávali dohromady. Tak, že se nedotýká okolních zdí. „Proč červená? Tu vnímá lidské oko za šera jako tmavou barvu. Chtěli jsme, aby celé orchestřiště při zhasnutí vystoupilo, a to ostatní se propadlo do temnoty,“ dodal Hájek s tím, že dostali velkou svobodu od investora, tedy magistrátu Karlovy Vary a Karlovarského kraje.

Sál se otevře ve čtvrtek pro zvanou společnost. Slavnostní koncerty pak pokračovují až do soboty. „Je to vzrušující, protože se karlovarský orchestr přesouvá na stálé místo po 188 letech,“ uvedl šéfdirigent Ondřej Vrabec.

Jednou z hvězd koncertu bude osmnáctiletý houslista Daniel Matejča, jehož odborníci považují za talent světového formátu. „Parádní sál. Akustika je taky přívětivá. Ta červená tomu dodává útulnou atmosféru,“ shrnul pro Právo své první dojmy.

Císařské lázně v Karlových Varech se zřejmě dočkají opravy

Bydlení

Císařské lázně v Karlových Varech nabídnou několik variant prohlídek

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám